• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kul på höstlovet 2013

PumpkinBat
Pumpan och fladdermusen. Två starka symboler för den växande Halloweentraditionen.

 

Både läskigt och mysigt

 

Fladdermusverkstad? Prova på cirkus? Filmfestival? Barnteater? Spökerier? Det finns mycket att göra under höstlovet för barn och unga. En del saker kostar pengar medan annat är gratis. Här har vi samlat länkar till stora delar av höstlovskulturen där du både kan hitta tider och priser.

Barn- och ungdomsfilmfestivalen Watch a movie på Cnema har växt till sig. Bakom festivalen står Cnema som låtit en grupp filmintresserade ungdomar välja ut 17 filmer för unga och ändå yngre, till ett lågt biljettpris.

Dessutom har TV-spel flyttat in i foajén, gratis aktivitet, och den som vill kan också skapa egna filmer i animationsverkstan.

Också SF bio i Filmstaden satsar extra under höstlovet förstås.

 

Kanel o Kanin
Kanel och Kanin. Teater Pelikanen gästspelar på Arbetets museum för barn från 2 år .

 

Barnteater på höstlovet är en mångårig tradition på Teater Bråddgatan 34. Föreställningarna vänder sig till olika åldersgrupper, från småbarn till mellanåldern. Dessutom spelas en föreställning på finska. Hyresgästföreningen sponsrar ett begränsat antal teaterbiljetter för medlemmar.

På Arbetets museum, som har flera olika aktiviteter under lovet, spelas också barnteater, Kanel och Kanin vänder sig till förskoleåldern.

Att pyssla är populärt, ofta betalar man bara för materialkostnad. Stadsmuseets Grå huset är som vanligt öppet på lovet, där satsar man på återbruksslöjd. I Slöjdstugan på Kvarngatan 21 kan man göra sin egen fladdermus i tovad ull.

Att Halloween blivit en del av höstlovet märks tydligt. Men kan både skrämmas och skrämma (sig) själv. Spökvandring på Löfstad slott, eller i backarna ute i Ingelsta.

Stadsbibliotekets höstlovsvecka har tydligt Halloweentema från klassisk deckarteknik till att bli avporträtterad som zombie. Hageby bibliotek har bland annat en läskig tipsrunda varje dag under veckan.

Visualiceringscenter C har, förutom domfilmer, ansiktsmålning och tipspromenad, tänkt sätta rekord i antal lysande pumpor, alla som vill kan lämna in en urgrävd och läskig pumpa på torsdag, klockan 16 ska alla vara på plats och vara tända.

Glöm inte bort det enkla myset under höstlovet. Att hälsa på farmor eller kusinerna är aldrig fel. Baka en kaka tillsammans med några kompisar och fika ihop. Fixa matsäck och gör en utflykt. Träna på att sticka, en halsduk är ganska enkel att göra.

Det är inte bara på biblioteket man kan lyssna på högläsning. Låna en läskig ljudbok, bjud några vänner att sova över (om ni törs). Ännu bättre kan det vara att läsa högt själva och turas om.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

HÖSTLOVSLÄNKAR
Arbetets museum info
Cnema, Watch a movie, filmfestival info
En fett bra utställning info reportage
Filmstaden info
Hageby bibliotek info
Kolmården djurpark info
Löfstad slott info
Naturarium info
Norrköpings stadsbibliotek info
Norrköpings stadsmuseum info
Norrköpings ungdomscirkus info
Slöjdstugan info
Teater Bråddgatan 34 hemsida reportage
Valla gård, Vikbolandet info
Visualiseringscenter C info

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.