• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dystopia vill skrämma långsamt

Dystopia, repetitionsbild

En obehaglig framtid väntar i Dystopia.

 

Begränsat antal biljetter

 

– Det är fantastiskt underbart att jobba med Teodor och Frida. Det är roligt att få uppskattning för det man gör. Och det är jätteroligt att skrämma folk!

Maia Lee Lind sprudlar inför tanken på premiären. Hon var med redan under förra årets första vandringsteater Nevermore. Då förvandlades rum och korridorer i Teater Bråddgatan 34/Dynamo till ett spökhus där publiken stötte på obehagliga typer och såg korta scener. Dystopia är mer en sammanhållen framtidsvision, inte mindre obehaglig.

 

Teodor Fredriksson, Frida Nyström, Maia Lee Lind och Daniel Blomberg.

Skräckmästare. Teodor Fredriksson, Frida Nyström, Maia Lee Lind och Daniel Blomberg ingår i gänget som skräms i helgen.

 

Hur blir det i framtiden? Tänk om alla onda förutsägelser besannas. Om världen hungrar när jordarna förgiftats. Om klimatförändringarna medför mera blåst, kyla eller torka? Om sjukdomarna kommer tillbaka när gamla medel inte hjälper längre? Om onda makthavare styr över alla och envar.

Någonstans där, kanske, befinner sig Dystopia när Kvartersteatern vill skrämmas i halloweentid. Vad som verkligen kommer att hända under vandringsteatern är för tidigt att avslöja. Det förblir en överraskning tills publiken står där och skakar.

– Idén till Dystopia arbetade vi fram tillsammans, jag, Frida och Anna, förklarar Teodor Fredriksson.

Regissören har hunnit bli 17 år. Om Nevermore var hans egen ruggiga ursprungsidé, som ledde till publiksuccé för ett år sedan så är Dystopia ett mer gemensamt projekt. Teodor Fredriksson är fortfarande så kallad ungdomsledare med Frida Nyström som sin mentor och medregissör men känner sig mer bekväm i regirollen.

– Du har en helt annan pondus, uppmuntrar Daniel Blomberg som är en annan av Kvartersteaterns erfarna amatörskådespelare.

 

Dystopia, repetitionsbild
Fallna. Dystopia – repetitionsbild.

 

– När jag läste manus blev jag överraskad och undrade ”hur ska vi kunna skrämma folk?”. Men efter några läsningar så kom det just krypande, berättar Daniel Blomberg.

– Dystopia har ett politiskt budskap. Det skulle kunna vara en realistisk framtid, säger Frida Nyström och fortsätter: Det är inte blod och folk som står och skräms i ett hörn utan något som kommer krypande.

– Det är inte världens lättaste psykologiska profiler vi ger oss in i, tillägger Teodor. Om man ser föreställningen säger att ”Ja, det var väl läskigt” men vaknar en vecka senare och skräcken slår till – då har vi lyckats!

Spelperioden blir vid månadsskiftet med premiär 31 oktober. Antalet biljetter till varje föreställning är begränsat, och vill man vara säker på en biljett bör man boka i god tid.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: David Söderström, Ann-Charlotte Sandelin

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

31 oktober, 1 o. 2 november 2013 kl 18 och kl 20
Dystopia
av Anna Nygren

Regi: Teodor Fredriksson och Frida Nyström
Prod: Kvartersteatern

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida

FLER BILDER FRÅN REPETITIONERNA – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636840151613″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.