• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Förbjudet bibliotek på Dynamo

Förbjudna biblioteket, skåp

Ännu är det ett mikrobibliotek, men vi kan hoppas på en expansion.

 

”Sex, politik och religion.”

 

Idén härstammar ifrån ett besök i London. Pelle Filipsson, verksamhetsledare på Hallarna, kliver in i en bokhandel som presenterar en utställning av förbjudna böcker och det ger honom en idé. Han vill göra samma sak, därför invigs Biblioteket för förbjudna böcker på Dynamo den första november.

Maija Löfgren och Tommy Jansson, på Stadsbiblioteket, förklarar hur det lilla biblioteket har en ”utmärkt” plats i sitt sammarbete med Hallarna.

– Idéstarten bar på stora visioner och utgångspunkten var bra. Vi har böckerna och vi kan det här.

Maija hoppas att ”mikrobiblioteket”, med ett trettiotal böcker på hyllan, ska locka allmänheten och – främst – yngre mer ovana bokläsare genom censurintresse.

 

Böcker, svart.
Något för alla…

 

Vilka är de ”förbjudna” böckerna på biblioteket? Det som blivit betraktat som kontroversiellt och det som blivit förbjudet i andra länder. Men en bok stoppas inte alltid av stat, kyrka eller myndighet. I vissa fall så stoppas böcker på grund av hot eller press. Tommy Jansson upplyser att vi kan finna både Mein Kampf och Tintin i Kongo på hyllorna.

– Tintin i Kongo är en aktuell debatt, påminner Tommy. Vi ska se till att ha ett urval för barn också. Lite av allt! Högt, lågt, nytt, gammalt.

– Det är alltid sex, politik och religion som förbjuds, säger Maija Löfgren. Men det är vi som ställer frågorna och ni som ger svaren. Vad är förbud? När är det okej?

 

Idékläckaren Pelle Filipsson öppnar dörren till Biblioteket för förbjudna böcker.
Idékläckare. Pelle Filipsson öppnar dörren till Biblioteket för förbjudna böcker.

 

Pelle Filipsson är det stora kugghjulet bakom det busiga biblioteket. Han vill ge oss helt nyförbjudna böcker såväl som klassiker. Det handlar om att lyfta fram där andra gömmer undan.

– Mikrobiblioteket ska vara levande och utbudet ska förändras regelbundet. Tillsammans med publikfrågor, exempelvis vilka böcker besökaren själv tycker bör förbjudas, bjuder vi in till reflektion över tryckfrihet och censur, kommenterar han.

Biblioteket placeras på rockklubben Dynamo i Norrköpings kreatörskvarter Hallarna. Titlar som man hoppas ska väcka nyfikenhet, förutom Mein Kampf och Tintin i Kongo, är Lolita, Satansverserna, Giftas och Harry Potter.

Eftersom de hoppas på att de yngre ska börja läsa det som blivit förbjudet, bannlyst undanstoppat och tabubelagt, förväntas det då kritik och ilska föräldrars kommentarer? Nej, inte riktigt. Än så länge vågar Maija Löfgren kalla biblioteket ”tryggt”. Men ändå så erkänner de att det vore ett plus med den sortens respons.

Text: Christian L. Hellberg
Foto: Christian L. Hellberg, Hallarna, ann-Charlotte Sandelin

DYNAMO Norrköping

1 november 2013
 kl 10
Invigning av Biblioteket för förbjudna böcker

LÄNKAR
Hallarna hemsida
Stadsbiblioteket hemsida

FLER BILDER FRÅN FÖRBJUDNA BIBLIOTEKET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157637089874944″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.