• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konst och musik på bantat New media meeting (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8229725319/[/flickr]

Kludda på Konsternas intåg. Mariadele Arcuri ville alltid rita på alla bilder när hon var liten. Nu har hon ordnat så att alla kan göra det under New media meeting.

 

Skriv på Konsternas intåg

 

New media meeting har fått ett nättare format, lite smalare. Med förskjutningen av balanspunkten från underhållning mot konst är det helt rätt att Norrköpings konstmuseum förvandlats till festivalens centrum. Kombinationen konst, musik och teknik ryms på tre scener; i huset rör man sig från trapphallens övre plan ner till cafét och in i Galleri 5. Med konst, ljud och installationer.

Projektledaren Bo Sundborg talar om tre andra scenformer: IRL, alltså det som sker i verkliga livet, URL, hemsidan på nätet där man lägger upp en nätgalleri som är tänkt att det ska leva vidare.

– Det finns mycket konst som ska upplevas på annat sätt än på museum, förklarar Bo Sundborg och avslutar med den tredje: In Your Head, att publiken ska reagera och tänka vidare.

Därför tar man ett brett grepp med diskussion kring kopiering med utgångspunkt i den digitala tekniken, där kopiering alltid funnits.

En av de medverkande konstnärerna är Marieadele Arcuri som presenteras med en retrospektiv utställning. Från det allra första verket som var med på 2006 års New Media Meeting, en liten figur som tittar ut när det hörs ljud. Till årets möjligheter för publiken att skriva på Konsternas intåg, den stora fresken av Nils Wedel i museets trapphall.

– När jag var 13 år hade jag alltid lust att skriva på alla bilder, nu kan publiken gestalta sina egna idéer, kommenterar Marieadele Arcuri sitt arbete.

Med tangentbordets hjälp kan man skriva korta texter som procijeras i röda pratbubblor på freskens överdel.

Även Andreas Lübeck presenteras i helfigur. Hela ena gaveln i Galleri 5 har blivit projektionsduk. Här kan man se Deneir – The Winding Ladder (2010) ett kungaporträtt som filmats om och om igen i långa sekvenser och som han i efterhand bombarderat med de digitala små fel som uppstår vid digitala överföringar.

Ett annat verk är nya Barrier miner, en bearbetning, ord för ord, av inscannad text från en australisk tidning, texten har sedan automatöversatts, ljudsatt med knäppljud från FM-bandet. Även här finns ett intresse för fel, i såväl inläsningen som i översättningen. Men också för bokstäver, form och innebörd.

Underhållningen smyger sig in kvällstid, på Konstmuseet och annorstädes. Vad sägs om psykedelisk techno med turkiska rötter?

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • KONSTMUSEET Norrköping

  • 29 november – 1 december 2012
    New media meeting
    Content: Lars Bertil Norqvist
    Project manager: Bo Sundborg

LÄNKAR
NMM program facebook
New media meeting hemsida
Norrköpings konstmuseum hemsida

FLER BILDER FRÅN NEW MEDIA MEETING – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632133433942″]

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.