• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fotbollslegenden Bajdoff ser tillbaka (reportage)

Laddat ögonblick

Bollen är alltid rund. Ett av många dramatiska ögonblick i det som gör en match. Publiken var mangrant på plats och kunde se om bollen rullade in eller inte.

 

Vilka hade vunnit om Bajdoff fått spela VM?

 

– Det är så mycket annat runt omkring som gemenskapen och så! Fotografen Brita Nordholm är inte alls intresserad av fotboll men har ändå ett svar på frågan varför hon blivit fotbollsfotograf.

Det var när hon arbetade tillsammans med författaren Magnus Mankan Nilsson och en bok om IFK Norrköping som Mankan sade till Brita ”Du måste träffa Bajdoff! Träffen blev till många träffar då hon intervjuade och filmade Bajdoff, som egentligen heter Åke Johansson, år 2009.

Norrköpings stadsmuseum och Norrköpings stadsarkiv har stor samling av gamla filmer och det har tidigare ställt samman tre filmer om Norrköping, som givits ut på dvd. Därför presenteras den nya filmen för lokala media på Stadsmuseet även om premiärvisningen blir på Cnema på lördag, med en följande visning på söndag. Vid dessa visningar så finns både Bajdoff och Mankan på plats liksom fotografen Brita Nordholm.

Brita Nordholms film Bajdoff är alltså den fjärde filmen i Stadsmuseets och Stadsarkivets serie. Det är också här som Brita hämtat en stor del av grundmaterialet till sin film, men hon har också gått igenom de filmer som IFK Norrköping samlat i sina arkiv. Filmen har Brita färdigställt under 2012 och resultatet är en 47 minuter lång dvd-film. Mankan Nilssons texter om Bajdoff och om IFK går genom filmen som en röd tråd. Mankan läser själv sina texter.

Alla fotbollsintresserade som var med på 1950- och 1960-talet har en relation till Bajdoff. Han är – inte bara i Mankan Nilssons ögon – ”En av de bästa centerhalvor vi haft i Sverige”. I i sin karriär hann han med att spela 321 allsvenska matcher med IFK Norrköping och var med om sex SM-guld och ett antal silver och bronsmedaljer. Han spelade också 53 landskamper. Men han lämnade aldrig Sverige för att bli professionell spelare.

I filmen berättar han om sin besvikelse över att inte ha fått spela i hemma-VM 1958. Vissa menar att Sverige vunnit VM om Bajdoff fått spela, men det är en fråga som vi aldrig kan få svaret på.

Brita Nordholm har gjort en intressant film om en legend inom fotbollshistorien. Det är inte en enkel fotbollsfilm utan ett personporträtt av Åke Bajdoff Johansson och som visar hur det var att vara fotbollsspelare för 50 – 60 år sedan. Filmen innehåller bilder från olika utflykter som IFK Norrköping gjorde under sina verkliga guldår, till Real Madrid för att nämna ett exempel. Vi får också se den dramatiska nödlandning som flygplanet fick göra på hemväg från en bortamatch.

Kan för övrigt tilläggas att Bajdoff var med och grundade Dagsbergs IF 1963 och målet var då att ”ha roligt tillsammans”. Enligt föreningens hemsida har Dagsbergs IF idag över 700 medlemmar, ett nybyggt klubbhus sedan några år tillbaka och föreningen anlägger nu en ny fotbollsplan. Anläggningen är en av de anläggningar som de fotbollslag, som spelar i Norrköping – Linköping, vid EM för damer sommaren 2013 erbjudits som träningsanläggning. Inte känt ännu hur lagen väljer träningsanläggningar men kanske kommer det flera stora stjärnor till Dagsbergs IF.

Text: Sven Åke Molund
Foto: Sven Åke Molund och Brita Nordholm

 

  • CNEMA Norrköping

  • 1 december 2012 kl 15
    2 december kl 13
    Bajdoff
    En film av Brita Nordholm

    • Intervjuer med Åke Bajdoff Johansson
      Texter och läsning: Magnus Mankan Nilsson
  • Utgivare: Norrköpings stadsarkiv och stadsmuseum

LÄNKAR
Brita Nordholm hemsida
Cnema hemsida
Norrköpings stadsarkiv hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida

FLER BILDER FRÅN FILMEN OM BAJDOFF – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632132855995″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.