• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lina Steén driver sitt eget filmbolag (reportage)

Lina Steén gillar Norrköping

Fotogenique. Lina Steén ställer sig hellre bakom kameran än framför.

Kyrkbröllop. Musikvideon med Little Marbles låt Du är på repeat spelades in i Matteus kyrka i Norrköping. ”Det var tjejerna själva som kom med grundidén, sen så utvecklade och förverkligade vi den. Riktigt roligt tema på video och att jobba med.”, kommenterar Lina Steén.

 

Little Marbles-videon bästa hittills

 

– Jag provade aldrig på att vara arbetslös. Samma vecka som jag tog studenten startade jag mitt företag. Fotografen och regissören Lina Steén hade från början planer på att studera vidare efter filmlinjen på Film och musikgymnasiet i Norrköping. Men hon hittade ingen utbildning som erbjöd någonting nytt.

– Jag tänkte att det här kan jag ju redan. Så varför ska jag inte bara köra igång och se var jag hamnar?”

Nu driver Lina Steén sitt företag med inriktning på film och foto. Hon gör reklamfilmer, musikvideos och porträttfotograferingar.

– Jag brinner för att berätta en historia genom fotografi. Om det är rörliga bilder eller stillbilder spelar ingen roll.

Men den största passionen är trots allt film. Hennes musikvideor började i Norrköping med lokala band. Men nu får fler och fler upp ögonen för hennes filmer.

I samarbete med pojkvännen Victor Bisgaard gjorde Lina Steén en musikvideo till popduon Little Marbles, Du är på repeat. Vilken nominerades till årets musikvideo för Manifestgalan 2013 i Göteborg. Av över hundra bidrag blev deras film en av de fem nominerade, tillsammans med videor för bland annat Timo Räisänen.

– Jag såg i eftertexterna att de var väldigt många som arbetat med de andra filmerna. I vår var det bara Victor och jag. Det var en så häftig känsla att få se sin egen film bland de större produktionerna!

– Eftersom att många av banden som anlitar mig, ofta har ett arbete vid sidan av eller pluggar blir det så att jag jobbar mycket kvällar och helger. Men det gör inte så mycket eftersom det här är min passion!, berättar Lina Steén.

När en passion blir till ett yrke kan det vara svårt att skilja på arbete och fritid.
– All min lediga tid går åt till att fota och blogga. Om kvällarna brukar jag bygga en provisorisk fotostudio i vardagsrummet. Det är ju både mitt arbete och mitt fritidsintresse.

Lina Steén är full av kretivitet och ideér. Men hon försöker vara närvarande i nuet och inte tänka för mycket på framtiden.  

– Jag tar det som det kommer. Men är det någonting jag verkligen vill göra så är det en dokumentärfilm, Jag ska bara hitta den bästa utgångspunkten.

Och det är något som vi får se fram emot och vänta på med spänning!
Text: Marica Källner
Foto: Marica Källner,
Caroline Holmgren och Victor Bisgaard

LÄNKAR
Lina Steén hemsida
Manifestgalan hemsida

FLER BILDER PÅ LINA STEÉN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632802840893″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.