• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kon-Tiki seglar på Cnema (reportage)

Man över bord. Besättningen räddar Herman som ramlat i vattnet.

Man över bord. Besättningen räddar Herman som ramlat i vattnet.

 

Mötet med Polynesien styrde hans liv

 

Bengt Danielsson från Krokek tog djupt intryck av resan på Kon-Tiki, eller kanske snarare framkomsten. Som ende svensk deltog han i Thor Heyerdahls flottfärd över Stilla havet från Peru till ön Raroia i Franska Polynesien år 1947. Flotten följde strömmarna och hade även ett litet segel. Ett syfte med det som mest kan likna ett pojkboksäventyr var att göra det sannolikt att det var indianer från Sydamerika som befolkade Polynesien. En intressant teori, men som annan, senare forskning visat inte stämmer.

Etnografen Bengt Danielsson återvände till Raroia två år efter färden tillsammans med sin hustru Marie-Thérèse Sailley. Efter fyra års fältstudier flyttade paret till Tahiti där han slutförde sin doktorsavhandling om hur människorna på Raroia levde och arbetade. Han skrev flitigt inom flera genrer, vetenskapligt, populärvetenskapligt, reseskildringar och barnböcker. Känd blev han för barnböckerna om Villervalle i Söderhavet som också blev en tv-serie.

När paret Danielsson kraftfullt protesterade mot de franska kärnvapenproven vid Moruroa-atollen fråntogs han titeln som svensk konsul i Franska Polynesien. Engagemanget för folket och miljön kvarstod genom hans levnad. Bengt Danielsson dog 76 år gammal 1997.

2012 års norska storfilm Kon-Tiki som handlar om äventyret på havet inledde nyligen Göteborgs filmfestival. Filmen nominerades, men utan att vinna, till Golden Globe. Nu är Kon-Tiki Oscarsnominerad som Bästa utländska film. Svensk kritik har lyft filmhantverket men sänkt berättelsen; flotten har stannat på ytan.

Nu kommer den saltstänkta filmen till Cnema där den visas i ungefär en månad. Bengt Danielssons roll spelas av Gustaf Skarsgård.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: ur filmen Kon-Tiki

 

  • CNEMA Norrköping

  • 22 februari – mars 2013
    Kon-Tiki
    film (2012)

LÄNKAR
Bengt Danielsson wiki
Kon-Tiki wiki
Moviezine recension
Aftonbladet recension

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.