• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Biskop Brask firas med både år och utställning (reportage)

Johan Lamberth vid utställningen Här till nödd och tvungen

Idékläckare. Johan Lamberth har engagerat sig starkt i både Braskjubiléet och i utställningen på Slotts- och Domkyrkomuseet i Linköping.

 

Kopieboken ger inblick i biskopens tankar

 

Det är biskopens, Hans Brasks, år i år. Och det är till stor del prästen Johan Lamberths förtjänst, han talade för att man borde uppmärksamma att det gått 500 år sedan Hans Brask vigdes till biskop över Linköpings stift, som då var det största och mäktigaste stiftet i Sverige. Den mäktige och mångkunnige biskopen – kyrkoman, jurist och företagare – var den siste store katolske biskopen, till slut tvungen att ge upp mot kung Gustav Vasas lutherska påbud.

Sagt och gjort, en kommitté bildades som ordnade hemsida som paraply för alla arrangemang som genomförs under jubileumsåret. Utöver information om biskopen själv ryms där ett kalendarium med guidningar, utlandsresor, teaterföreställningar och föreläsningar. Biskopen har till och med en egen sida på Facebook.

Nu guidar Johan Lamberth med lätt hand i utställningen Här till nödd och tvungen. Den är insprängd i de permanenta utställningarna i Slotts- och Domkyrkomuseet i Linköping.

Det är rentav så att med Braskperspektivet ser man på de fasta utställningarna med nya ögon. Rökelsekaren användes inte när kyrkan omsider reformerats till den lutherska läran. Den lilla röda modellen av biskopsborgen studeras noggrannare än det stora vita vasaslottet som byggdes med borgen som grund.

Och nog skulle man vilja tjuvlyssna på samtalet mellan den erfarne Hans Brask och den unge kung Gösta, ett möte som ägde rum 1523 om än kanske inte just i Vasarummet där de manshöga dockorna är placerade.

I museets dunkla skattkammare ryms föremål av både silver, pergament och textil. Johan Lamberth är mer än nöjd med att museet kan garantera såväl luftmiljö som säkerhet och därmed kunnat ta hem medeltida praktfulla kyrkoklädnader, avsedda för högmässan, från Stockholm. Däribland mässhakar som biskop Hans Brask med största säkerhet använt. En liten docka visar biskopen i full ornat, med mitra på huvudet, casula över dalmatika och alba och med kräkla i handen.

Linköpings silverskatt är åter på besök tillsammans med en lustig akvamanil (funnen i Vreta). Det är en vattenbehållare i form av ett lejon(?). Själva skatten består av en statyett av den heliga Katharina och nattvardskärl – vinkalk och oblatpaté samt den höga monstransen där oblaterna förvarades när det inte var nattvard.

Något av det viktigaste och som ger historikerna djup inblick i biskopens liv, tankar och arbete är hans kopiebok som finns bevarad. Det är en tjock pergamentlunta där biskopens skrivare kopierade alla brev och meddelanden till och från biskopen, smått och stort, om kyrkan och politiken på alla nivåer. Det är fullt läsligt än idag – en del är rentav skrivet på svenska. Den mäktige och kunnige biskopen korresponderade självfallet med de lärde på latin.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


SLOTTS- OCH DOMKYRKOMUSEET Linköping

Öppet hela året 2013 tisdag–söndag kl 12-16
Här till nödd och tvungen
Utställning om biskop Hans Brask och hans tid

LÄNKAR
Biskop Brask 1513 – 2013 jubileumsårets program
Slotts- och Domkyrkomuseet hemsida
När biskop Brask blir avklädd sin makt recension Kultursidan.nu 4/5 2013

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGARNA – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633484510666″]

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Biskop Brask firas med både år och utställning (reportage)

  1. Pingback: Omväxlande om Biskop Brask och hans tid (recension) - KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: När biskop Brask blir avklädd sin makt (recension) | KULTURSIDAN.nu