• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ta en titt i Emelie Pipers fotoalbum på Löfstad (reportage)

Det ljusa utställningsrummet leker med storleksrelationerna.

Ljusrum. Utställningen tar vara på höjden i det luftiga rummet och leker med proportionerna.

 

Foto – en hobby på modet

 

I den röda lampans sken i mörkrummet kunde Emelie Piper se sina fotografier växa fram på papperet. Många av hennes bilder finns kvar liksom lampan, till och med de välanvända framkallningsskålarna med rester av kemiska vätskor.

– Jag tror att hon tog ganska mycket bilder, säger museiintendenten Marie Nordeman. Vi har länge talat om att vi vill visa mer av Emelies saker. Nu kom Fotoåret som är gemensamt för museerna i Östergötland.

Sommarens utställning i flygeln vid Löfstad slott ägnas därför åt adelsfröken Emelies och samtidens stora fotointresse. Marie Nordeman har placerat Emelie Pipers hela fotoutrustning vid entrén med den behändiga kameran Al Vista, inköpt vid 1800-talets slut, som huvudföremål. En filmrulle finns kvar, i fullformat.

Utställningen tar vara på det höga ljusa rummet och leker med proportionerna, på samma sätt som en fotograf kan förstora sina bilder. Vid sitt skrivbord kunde Löfstads slotts sista ägarinna sitta och klistra upp sina bilder i fotoalbum. Uppförstorade ”album” står på golvet, en av bilderna visar den adliga fotografen i aktion, på en semesterresa. På väggen hänger några av hennes porträtt i jätteformat. Och Marie Nordeman visar på ett album i dockformat – modetrenderna letade sig raskt in i barnens värld.

Bilderna i albumen, äkta såväl som utställningsversionerna, har hämtats från flera olika håll. Maria Nordeman visar ett av Emelies album, fyllt med porträtt av släktingar och vänner. De bilderna har tagits i ateljéer, inte av Emelie.

– Det var vanligt att man gick till fotografen och lät sig fotograferas. Porträtten skickade man till sina vänner.

Ett hörn i utställningen visar hur en fotografs ateljé kunde se ut. Marie Nordeman demonstrerar: en vacker stol att sitta på, en antik halvkolonn att luta armbågen emot och en klassisk vy i fonden.

Ska man hitta Emelie Pipers egna fotografier ska man leta efter bilder som skildrar vardagslivet. När vänner kommer på besök och sitter vid kaffebordet, när det är dags för äppleskörd. När man är på semester. Ungefär samma bilder vi tar än idag.

Det är inte helt enkelt att avgöra vilka hon tagit eftersom professionella fotografer reste runt och erbjöd sina tjänster. Det är så en stor del av den svenska fotoskatten kommit till, en arbetsstyrka som ställer upp sig för bild och delar på betalningen. Även sådana bilder finns I Emelies album.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • LÖFSTAD SLOTT Norrköping

  • 1 juni – 8 september 2013
    I Emelies album
    Utställning om Emelie Pipers fotointresse

LÄNKAR
Löfstad slott hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633944058978″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.