• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Grönt musikgodis under SON:s nya spelår (reportage)

Konsertmästaren och Korngold. Violinisten Paul Waltman är 2:e konsertmästare och den musiker i Symfoniorkesterns egna led som lyfts fram i år. I november spelar han Korngolds violinkonsert. Pianisten är Inger Dalene.

 

Hipp hipp för Wagner, Verdi och R. Strauss!

 

Det är lätt att få känslan att Norrköpings symfoniorkesters 100-årsjubileum tog två spelår i anspråk, med tjuvstartande upptakt och lång efterklang. Orkesterns VD och konstnärliga ledare Karin Veres har känt det som en stor utmaning att planera det spelår som kommer efter sommaren.

– Vi kan inte toppa över de världsartister och världsdirigenter som kom under jubiléet men vill göra något med samma styrka, sade Karin Veres när hon presenterade det kommande spelåret i början av juni. Vi hade mycket violin under jubileet så då kom vi på att jubilarerna Wagner, Verdi och Richard Strauss inbjuder till sång.

– Vi har ju inget operahus i Norrköping men kan bjuda in operasångare till oss.

Årets färg är grön, det syns på generalprogrammet, annonser och afischer. Försäsongens utflykter Musik i det gröna och Musik i sommarkväll under Augustifesten slår an tonen även om Karin Veres antyder att det gröna symboliserar mer än så för en sedan lång tid miljömedveten orkester.

Men först säsongpremiär med Valentina Lisitsa som ger Rachmaninovs pianokonsert, nr I, i början av september. Valentina Lisitsa och Rachmaninov kommer igen, hon är nämligen årets stjärnsolist och tar sig an virtuosen Sergej Rachmaninovs pianokonserter, en i taget under året. Utom den fjärde och sista som ges av Alain Lefèvre.

 

I höst fylls De Geerhallen igen, av publik, orkester och solister.
Snart fylls De Geerhallen åter av skön musik.

 

– Vi har inte råd, men har fått extra sponsorpengar, kommenterar Karin Veres spelårets spetssatsningar.

Förra året sparade man in på en violinist i orkester men det var ett misstag som kostade mer än det smakade i form av sjukdom och vikarier. Nu återställer man orkestern. I stället är det administrationen som får slita, inte minst den högsta ledningen. För Karin Veres är sjudagarsvecka inte ovanligt.

– Ägarbilden är det problematiska, att vi ägs av Norrköping, Linköping och landstinget. Vi har precis samma finansiella situation som Östgötateatern, har inte fått uppräkning för inflationen. Vi har äskat om höjda bidrag men inte fått, säger Karin Veres.

Tidigt i somras lämnade hon och vd-kollegorna på Östgötateatern och Östgötamusiken, Johan Celander och Tomas Herrgårdh, in ett förslag till samarbete, vars innehåll än så länge inte är offentligt. Det var i oktober 2012 som de fick sina ägares uppdrag att undersöka olika möjligheter att stärka institutionerna, eventuellt genom ett gemensamt scenkonstbolag.

Men the show must go on – en rad lysande operasångare med Camilla Tilling och Malin Byström i täten förgyller jubilarernas år; hipp hipp för Wagner (200 år), Verdi (200 år) och Richard Strauss (150 år). Norrköpings stolthet Olle Persson, återvänder till SON i oktober, då han sjunger Mahlers vackra Kindertotenlieder.

Bland övriga operastjärnor bör nämnas sopranen Aleksandra Popandopulo och tenoren Daniel Johansson. De möts igen i vår på den scen som såg deras stjärnor födas, när de delade förstapriset i 2012 års Stenhammartävling.

Många röster inklusive solisternas hörs i Larsson/Gullbergs Förklädd gud då symfoniorkesterns samarbete med lokala körer fortsätter, nu även i Linköping.

 

Karin Veres visar upp cd:n med sound tracket till Kolmårdens nya delfinshow.
Musik som det skvätter om. Karin Veres hoppas nå en ny publik med inspelningen till Kolmårdens Delfinshow.

 

Konserterna sträcker sig från 14 augusti, Musik i det gröna i Vasaparken till Finalkonserten i 2014 års Stenhammartävling den 18 juni. Dessutom blir det mer After work-konserter, öppna repetitioner, kammarmusik på Crescendo och musik för barn och med unga, samarbetet med De Geers musikgymnasister fortsätter. Tonsättartävlingen, tillkommen tack vare generösa donationer av världsviolinisten Ann-Sophie Mutter och orkesterns chefdirigent Michael Francis, kommer att sätta extra krydda på spelåret.

Symfoniorkestern ger till och med en ”stumfilmskonsert” strax efter nyår, Peter och Vargen med Prokofjevs musik. Något som passar en orkester som gärna förvandlar De Geerhallen till inspelningsstudio. Symfoniorkestern har under de senaste åren återvänt till svenske tonsättaren Allan Petterssons verk.

Och Karin Veres visar glatt upp orkesterns cd med musiken till Kolmårdens djurparks nya Delfinshow. Den insatsen liksom musik till datorspel ser hon som en väg att nå en ny publik.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


LÄNKAR
Norrköpings symfoniorkester hemsida
Unga tonsättare vill ta plats på programmet Kultursidan.nu 6/6 2013

FLER BILDER FRÅN PRESENTATIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633630216022″]

Bookmark the permalink.

Comments are closed.