• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tåghelg på Arbetets museum

Spårbyte
Spårbyte. En del av charmen med modelljärnväg är att här kan tåg från olika tidsåldrar mötas. Som ångloket från forna dagar (på väg ur bild) och Green Cargos godsvagnar.

 

Alla gillar järnväg i bit

 

Tåg i långa banor. Under den gångna helgen, 12-13 februari, arrangerade Arbetets museum en tåghelg i samarbete med Modul Syd. En femtio meter lång modelljärnväg i skala 1:87 byggdes upp i Laxholmskällaren och sedan kördes tågen.  Tågen körs med digital drift, vilket gör att det går att köra flera tåg samtidigt.

 

Modul med kurva
Kurvtagning. Moduler från olika hobbybyggare sätts ihop till en stor bana.

På stationen Ånglok
Nostalgi. Gula dieselvagnar från förr och ett ånglok från för länge sedan.

 

Modul Syd är en intressesammanslutning som vill sprida byggandet av modelljärnvägsmoduler. Entusiasterna träffas, bygger ihop sina moduler till en bana och kör tåg. Banans utseende förändras från träff till träff beroende på vilka som medverkar.

Det är imponerande när deltagarna kommer med sina moduler och sedan bygger  en lång bana med växlar, signaler, mötesplatser och bangårdar. Detaljrikedomen är också stor i de miljöer som skapats med bland annat fordon och resenärer. Ångloket puffade rök ur skorstenen när det tåget åkte sin tur på banan.

 

Kreativa verkstaden för unga besökare Hobbyhörnan med bilar i montern
Kreativa verkstaden för unga besökare och Hobbyhörnan med bilar i montern.
I anslutning till banan pågick en liten museitågmässa med både försäljning och filmvisningar. Medan de yngre besökarna fick bygga en egen modelljärnäg i en aktivitetshörna .

Intresset för tåg och järnväg är mycket stort och arrangörerna noterade under lördagen att det varit 1.500 besökare och vid mitt besök tre timmar före stängningsdags på söndagen räknade man med ytterligare 1.000 besökare. Tidvis var det riktigt trångt i den för ändamålet mycket lämpliga Laxholmskällaren.

Text och foto: Sven Åke Molund

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Tåghelg på Arbetets museum

  1. Pingback: TUT! Tågmöte | KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.