• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Isabelle Nilsson ställer ut på Passagen Lab

Isabelle Nilsson ställer ut på Passagen.

Ögonblicksbilder. Isabelle Nilsson ställer ut i Passagens studio Passagen Lab i sommar.

 

”Människan har ett behov av att skapa”

 

– Alla bilder är berättelser ur mitt liv. Vissa är konkreta händelser, andra visar det jag hoppades skulle hända.

Tekniken Isabelle Nilsson arbetar med heter collografi och är en tryckkonst i flera steg. Först tecknar hon upp en skiss på en kartong, ristar och skär ut mönstret, lägger färg på kartongen och trycker sedan motivet på papper med hjälp av en tryckpress. Resultatet blir en överraskning.

– Det är det som är tjusningen med collografi, säger Isabelle Nilsson. Jag har en idé om hur jag vill att bilden ska bli, men eftersom det är så många steg vet jag inte hur den kommer att se ut. Det beror på var färgen hamnar och hur mycket färg jag lagt på. Det ger en frihet!

Fascinationen för grafik uppstod i Passagens ateljé. Där provade Isabelle Nilsson att trycka för första gången och fastnade för tekniken.

– Hantverket är viktigt. Jag tror att människan har ett behov av att skapa, vilket inte tillfredsställs helt om man arbetar digitalt.

Efter gymnasiet fortsatte hon att utveckla sin konst genom Lunnevads folkhögskola utanför Vikingstad, samt Grafikskolan i Stockholm.

Bilderna i utställningen på Passagen Lab är tryckta under det senaste året. Men de är ögonblick som inträffat tidigare i livet.

– Jag bär händelserna inom mig och det dröjer innan de kommer fram i bilder.

Här finns berättelser om hemmet, favorithönan och sorgen över att flytta ifrån en nära vän. Även om utställningen är byggd på historier från Isabelle Nilssons liv, vill hon att betraktaren själv ska bestämma vad de handlar om.

– Jag har haft min stund med bilderna, säger hon, nu vill jag att andra ska sätta in sina erfarenheter och minnen i dem.

Utställningen är en resa som börjar i lekfull barnslighet. I likhet med Sven Nordqvists Gubben Pettson är bilderna detaljrika och ofta iscensatta i lantlig hemmiljö. I starka färger och sneda linjer påminner vissa av bilderna om Ingrid Vang Nymans illustrationer av Pippi Långstrump – vilket i vissa fall blir för plottrigt och gör det svårt att fokusera ögat.

Efter ett par tavlor förändrar intrycket och allvaret träder fram. Färgerna blir dämpade och ansiktena i porträtten blir mer sorgsna och tärda. Jag drar kopplingar till missbruk och misär. Splittrade familjer.

– En kvinna tolkade in döden. Men i själva verket handlar det om någonting helt annat, säger Isabelle Nilsson och ler.

Jag anser att ett konstverks styrka ligger i hur många sanningar det bär på. Vilka olika berättelser det förmedlar. I Isabelle Nilssons collografialster finns flera lager av sanningen. Hon överlämnar sina bilder till oss och låter oss tolka helt fritt.

Text och foto: Marica Källner

 

  • PASSAGEN LAB Linköping

  • 22 maj – 14 augusti 2013
    Isabelle Nilsson
    Grafik, collografi

LÄNKAR
Isabelle Nilsson hemsida
Passagen hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634229447530″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.