• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Spansk fluga med energifyllda insatser (recension)

Nu är det brått. Stephan Grönroos som Henrik Fjällner, Lars Fredman som Ludvig Klink och Janne Gustavsson som Albert Vimlund.

Nu är det brått. I förgrunden Stephan Grönroos som norrländske assyriologen Henrik Fjällner. Bakom honom Lars Fredman som Ludvik Klink. På väg mot porten springer Janne Gustavsson som spelar Albert Vimlund.

 

Stephan Grönroos visar hur det skall göras

 

Die spanische Fliege skrevs av Franz Arnold och Ernst Back år 1914. Den sattes upp i Sverige med översättningstitlen Spanska Flugan samma år och har sedan dess spelats flera gånger om med många välkända skådespelare i rollerna. Här är det Stephan Grönroos som tar sig an klassikern om föräldrar, barn och relationer och det bjuds på energifyllda skådespelarinsatser och skratt. Uppsättningen är inte mycket bättre eller sämre än andra farser, men för de redan intresserade finns det ett och annat att njuta av.

Vi har hört historien ettusen och en gång. Föräldrarna är inte nöjda med den man deras dotter säger sig vara förälskad i och istället väljer de en man som passar deras smak och behov att gifta sig med henne. En enkel och orelaterbar handling år 2013. Redan på papper ser det ut som en tröttsam produktion. Men så enkelt är det inte. Det här är en fars – och allt vad det innebär. Det kan ta en stund men när slutet kommer är det oväntat och skruvat.

Solen gömmer sig bakom en grå himmel och det blåser kyligt, en bra ursäkt för en varm komedi. Scenen är kreativ och passar perfekt in i Söderköpings miljö. Det blir nästan svårt att urskilja scenens byggnader från de verkliga husen som omringar platsen. Efter att regissören välkomnat sin publik så tystnar det. Musikintrot är först gulligt, sedan en fin tanke, sedan tråkigt och slutligen bara för långt. Men det spelar mindre roll för nu börjar föreställningen!

Som med all teater så hänger mycket på rollprestationerna och det är sannerligen en intressant blandning insatser i denna uppsättning. Lars Fredman gillar sin roll som Ludvig Klink och det gör vi med! Han är full av energi, entusiasm och spelar rollen med passion. Janne Gustavsson gör rättvisa av sin karaktär Albert Vimlund. Han är bekväm i rollen och på scen, men hans huvudingrediens är hans kärlek för scenen. Det är lite av en Berta från 2/1 Män i Carola Fogelgrens hembiträde Maria, en annars enkel biroll.

Malin Berglund spelar Paula Klink som en uppspelt 6-åring. Till pjäsens försvar så sägs det aldrig hur gammal hon är – 14 eller 30? Gud vet, men hon ska gifta sig i alla fall. Det är också svårt att se om hon är stormförtjust eller bara livrädd föreställningen ut.

Britt Jacobsson (som spelar Emma Klink) lyckas hoppa mellan att överspela sina dialoger och, tillsammans med Johan Millving (som spelar advokat Bergström), mumla bort sångtext. Annars så förkroppsligar Millving advokaten rättvist.

Musiken och sångerna är inget vidare och gör lite till ingen nytta, förutom när Fjällner (spelad av en perfekt Stephan Grönroos) visar alla hur det skall göras. Han håller kvar relationen till publiken utan att förlora sin karaktär. Han får annars billiga sånger att bli något mer än repetitiva nummer – han använder sångerna till sin karaktärs fördel. Det är med en perfekt balans Grönroos lyckas gestalta den lite udda Henrik Fjällner.

Pjäsen är färgglad och det är mycket som är kostymernas förtjänst. Kostymerna ger alla karaktärer en extra detalj. Här bär olika karaktärer olika kläder – och valen är genomtänkta och fungerar väldigt bra.

Så vem ska se denna föreställning? Det ska du som har pengar över och vill se enkel underhållning med mer hjärta än hjärna. Barnen lär inte göra mycket ljud från sig under första akten, men de skrattar under andra då allt blir galet. Farsen kan genomföras med Iron Man 2. Lägg ifrån dig dina bästa kunskaper och njut utan att fråga för mycket. En i mängden? Ja, men varför inte!

Text: Christian Hellberg
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

FORSEMANSKA GÅRDEN Söderköping

26 juni – 13 juli 2013, tisdag – fredag kl 19, lördag – söndag kl 17
Spanska flugan
av Franz Arnold & Ernst Bach
Regi: Stephan Grönroos
Musiker: Fiorella Billfeldt

Prod: Folklustspel i Söderköping och Nicim produktion

MEDVERKANDE
Lars Fredman, Britt Jacobsson, Malin Berglund, Johan Millving,
Stephan Grönroos, Marina Andersson, Janne Gustavsson,
Björn Hedin, Carola Fogelgren och Michael Björkman

LÄNKAR
Spanska flugan info

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634392809514″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Spansk fluga med energifyllda insatser (recension)

  1. Pingback: Teatersommaren 2013 i Östergötland - KULTURSIDAN.nu