• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Den gyllene påsen lockade publiken

Hjulen är räddade. – Det här måste vi fira med en sång, säger Busschauffören.

 

”Det här måste vi fira med en sång”

 

Snart ska det bli stor fest i den lilla staden. Stadsorkestern förbereder sig, alla som kan spela är med: Bagaren på oboe, Polisen på valthorn, Busschauffören på den stora fagotten och Tjuven tillrar på sin flöjt.

Staden är liten, ett par skyltar som det står Bageri och Polis på. Slottet finns både som skylt och uppe på en kulle på den stora fondmålningen som hänger bakom aktörerna, som är levande i fullvuxen storlek. Och spelar på riktiga instrument.

Där finns också en berättare som knyter an till publiken. ”Till och med kungen som annars brukar prova kläder och spegla sig och putsa på sin krona.” Säger berättaren och sätter på sig sin fina kungamantel.

Kungen spelar klarinett, och barnen är genast med på noterna. De sitter på gröna filtar på golvet eller på stolarna i Harlekinen i Norrköpings konstmuseum.

Under Östergötlands musikdagar brukar det alltid vara en barnkonsert. I år är det Den gyllene påsen som spelas av Crusellkvintetten från Östgötamusiken. En mycket engagerad publik hjälper Tjuven att nysta upp problemet med de försvunna sakerna. För det är förstås Tjuven som blir misstänkt när man upptäcker att bussens framhjul är borta, liksom Bagarens kavel och Polisens vita handskar.

Ack, vilken sorgemusik som hörs!
Varsågod Polisen. Här är dina handskar.
Varsågod Polisen! Här är dina handskar.

 

– Jag är väldigt skraj
för att det inte blir nåt partaj.

Den rimmande Tjuven tar barnen till hjälp. Först den som modigast sträcker upp handen men sedan säger: ”Men jag är inte så van.” Det gör inget för Tjuven visar var han hittar den gyllene påsen som han får bära fram på golvet. Och vad finns i påsen? Jo, hjulen till bussen, de som snurrar runt, runt, runt. Den sången, Hjulen på bussen, kan bagaren, hela orkestern och publiken med.

Nästa barn hittar Bagarens kavel och det måste ju också firas med en ny sång. Det blir  En sockerbagare här bor i staden.

– Jag har aldrig hört en så bra sång i hela mitt liv, säger Bagaren. Den måste vi spela en gång till!

Den musikaliska berättarkonserten Den gyllene påsen skapade Crusellkvintetten redan 2008. Den spelades under några år, lades åt sidan men har tagits upp på programmet igen på förskolornas begäran.

– Vi fick i uppdrag att ta fram en konsert för åldern 3-5 år. Titeln kom Andreas From på, han var barnledig men tittade in, och så spånade vi ihop ett manus runt musiken, berättar Nina Sognell.

Att hon spelar Tjuven och att valthornisten Katarina Andersson är Polis är också ett medvetet val.

– I början när vi spelade så sa barnen ”han” om Tjuven. Nu är det ”Tjuven” eller ”hon”.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 

KONSTMUSEET Norrköping

13 augusti 2013
Den gyllene påsen
Konsert för barn

Crusellkvintetten, Östgötamusiken
Arr: Östergötlands musikdagar

MEDVERKANDE
Dan Larsson, klarinett
Nina Sognell, flöjt
Katarina Andersson, valthorn
Andreas From, fagott
Bela Tarrodi, oboe

 

LÄNKAR
Norrköpings konstmuseum hemsida
Östergötlands musikdagar hemsida
Östgötamusiken hemsida
Musikdagarna lyfter fram Albert Schnelzer reportage Kultursidan.nu 8/9 2013

 

FLER BILDER FRÅN KONSERTEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635055399010″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.