• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Om Sjukhuskyrkan i Hedvig

Smärtans samband
Det gör ont i hela mig. Från sjuhusdiakonen Birgitta Hillboms föreläsning.


Vårimprovisation i Hedvig med Ulf Tellin på orgeln. Film 0:33 min.

 

Orgellunch med miniföredrag

 

Kunskap, genom korta miniföredrag på 20 minuter, en kort andakt och 20 minuters orgelmusik det är vad som bjuds i Hedvigs kyrka på onsdagarna. Eftersom det är vid lunchtid passar det sedan utmärkt med en promenad till Hedvigs prästgård för intagande av sopplunch.

Under vårterminen anordnas 18 miniföreläsningar med de mest skiftande ämnen som Liv i Kolmårdens djurpark den 30 mars med Bengt Töken, eller Afrikanska kärleksberättelser som hölls tidigt i februari.

 

Birgitta Hillbom
Birgitta Hillbom, sjukhusdiakon.

 

Sjukhusdiakonen Birgitta Hillbom berättade om Kyrkan i vården onsdagen den 9 mars. I Norrköping har sjukhuskyrkan funnits sedan 1960-talet då man för 50 år sedan beslutade att det skulle finnas en präst till 1.200 vårdplatser.

Sjukhuskyrkan har utvecklats till ett ekumeniskt samarbete med en präst och en diakon på heltid och en musiker och en pastor från frikyrkorna på halvtid. Man samarbetar också med andra religioner som man förmedlar kontakt till vid behov.

Genom åren har sjukhuskyrkans uppgifter förändrats i takt med olika reformer som Ädelreformen och införandet av LAH, lasarettsanknuten hemsjukvård, där Östergötland är ett föregångslän. Förutom andakter, samtal och musikstunder på sjukhuset så har man också andlig vård i öppenvården då en präst eller diakonen gör hembesök. Handledning för sjukhusets personal ingår i uppgifterna liksom upprätthållande av en alarmjour.

Alarmjouren används av sjukhuset, polis, räddningstjänst och socialtjänsten för att på kvällar och nätter vara behjälpliga vid tragiska händelser när anhöriga måste underrättas.

Birgittas berättelse var en aha-upplevelse för många som inte riktigt var kunniga om verksamhetens omfattning.

 

Ulf Tellin spelar
Ulf Tellin.

 

Orgelmusiken är en viktig del av dessa luncharrangemang. Organisten Ulf Tellin bjuder på omväxlande musik som vid vårt besök bland annat var verk av Oskar Lindberg, Arild Sandvold, Emil Sjögren, Oskar Merikanto och Edvard Grieg. Passande nog var det Våren av Grieg som Ulf Tellin valt denna onsdag. Orgelkonserterna brukar avslutas med en improvisation då Ulf Tellin visar prov både på orgelns möjligheter som sin egen musikalitet och skicklighet.

Närmast på onsdagsprogrammet står Norrköpings Musikklasser 50 år onsdagen den 16 mars. Kyrkan gästas då av Bengt Gårsjö och elever ur årskurs 4.

Text och foto: Sven Åke Molund

  • HEDVIGS KYRKA Norrköping

  • Onsdagar kl 11.45 / 12.10
    Miniföredrag / Orgelkonsert
Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.