• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kokvinnorna visas på Arbetets Museum

Närhet. Kon drar kärleksfullt i Britts tröja under mjölkningen.

 

Människöden skildrade med respekt

 

Fotografen Peter Gerdehag har en förmåga att tränga in i udda människors liv. Vem minns inte Hästmannen som skildrade Stig-Anders som levde ensam på sin gård och brukade den med äldre metoder. Den berättelsen berörde många både genom foton men också via film.

När utställningen Hästmannen visades på Arbetets museum 2008 hade Peter Gerdehag  redan gjort bekantskap med systrarna Britt och Inger Georgsson i halländska Knäred. Det nya projektet där han åter lärde känna mer eller mindre udda personligheter fick namnet Kokvinnorna. Begreppet gäller främst den äldre systern Britt, som levde för sina kor fram till att hon gick bort förra året. Den yngre systern Inger, som levt ett annat liv, har ändå ställt upp för sin syster.

 

Berättaren Peter Gerdehag
Berättaren. Peter Gerdehag hyllar mångfald, människor och natur.

 

Parallellt med fotograferandet har Peter Gerdehag också filmat. Kokvinnorna har gått på biograferna och visades i tv 2011 och fick minst lika stor uppmärksamhet som Hästmannen. Filmerna har också tagit hem internationella priser och 2009 tog Peter Gerdehag emot Arbetets museums dokumentärfotopris. Tidigare har han även visat Bygden där vinden vände på museet.

När Peter Gerdehag vid pressvisningen berättar om systrarna Britt och Inger, och för all del även om Hästmannen, märks tydligt hur engagerad han är i de människor han följer och deras öden. Han beskriver också sina filmer som en gåva till svenska folket och att han hyllar mångfald, människor och natur. Att han har lyckats fånga spännande människor och deras liv står klart när man tittar på utställningens cirka 60 bilder.

Lördag den 22 september öppnar fotoutställningen om Kokvinnorna på Arbetets Museum i Norrköping. Peter Gerdehag kommer personligen att närvara vid vernissagen på lördag. Han återkommer till Arbetets Museum den 1 oktober och föreläser om sina bilder.

Text & foto: Sven Åke Molund

 

ARBETETS MUSEUM Norrköping

21 september 2013 – 5 januari 2014
Vernissage 21/9 kl 14
Kokvinnorna
Fotografi

Peter Gerdehag

PROGRAM
1 oktober
Peter Gerdehag föreläser

 

LÄNKAR
Peter Gerdehag hemsida
Arbetets museum hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635677248536″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.