• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

H.C. Andersen intog Mirum

H.C. Andersen ledde paraden genom Mirum.

H.C. Andersen och hans sagofigurer tågade i Mirum under Kulturnatten. De spelade också upp två korta shower.

 

 En sagovärld på snabbvisit

 

Många förvånade blickar sågs på Mirum Galleria vid 12-tiden under Kulturnatten. Taktfasta trumslag lotsade en parad på ett tjugotal utklädda skådespelare när de gick runt på Mirums två affärsplan.

Det var H.C. Andersen parad från Norrköpings vänort Odense som gick runt bland de shoppande för att fånga intresset för sin föreställning i två akter som framfördes från den stora scenen under dagen.

Hans Christian Andersen, som föddes redan 1805 i Odense, skrev under sina 70 levnadsår omkring 200 sagor. Han skrev även romaner, dikter och många skådespel. Det är sagorna som överlevt tidens tand trots att författaren själv anses ha hållit sin diktning och romankonst högre.

De flesta av oss har som barn stiftat bekantskap med sagor som Den lilla sjöjungfrun, Den fula ankungen, Flickan med svavelstickorna, Kejsarens nya kläder och Den ståndaktige tennsoldaten.

 

Soldaten och häxan från sagan Elddonet.
Elddonet. Sagans soldat marscherar hem från kriget och möter en häxa vid ett träd i skogen.

 

Föreningen Norden i Norrköping och Norrköpings kommun, som har Odense som vänort, stod tillsammans med Mirum Galleria och Svensk-danska kulturfonden bakom lördagens gästspel från Danmark. Föreningen Norden och Norrköpings Kommun samarbetar sedan många år med Odense genom utbyte av luciafirande. Paraden i Mirum kan betraktas som Odenses eget svar, som genomförts sedan några år tillbaka.

H.C. Andersen-paraden, som etablerades i Odense 1987, gestaltar många av sagofirurerna men också författaren själv. Både ungdomar och vuxna medverkar i paraden.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

LÄNKAR
H.C. Andersen paraden hemsida
Föreningen Norden i Norrköping hemsida

FLER BILDER FRÅN H.C. ANDERSEN PARAD – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636043616234″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.