• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Malin Byström sjunger Arabella med SON

Malin Byström repeterar Arabella.

Arabella. Malin Byström laddar inför Metropolitan genom att sjunga med Norrköpings symfoniorkester som leds av Michael Francis.

 

”Något alla skulle älska”

 

För Malin Byström är Arabella-konserterna med Norrköpings symfoniorkester en uppladdning inför Metropolitan i New York nästa år.

– Ja precis! Jag hade helst velat sjunga hela Arabella i Europa men detta är åtminstone merparten av rollen.

Den hårt arbetande operaartisten debuterade på Metropolitan som Marguerite i Faust och engagerades genast till uppsättningen av Richard Strauss och Hugo von Hofmannsthal Arabella.

– Det är inte enkla melodier man snabbt lär sig, utan svårare, med ett förfinat tonspråk. Det tar tid att lära sig, men är roligt när det jobbiga arbetet hemma på kammaren är gjort.

Erbjudandet från Norrköpings symfoniorkester kom därför perfekt. Malin fick frågan vad hon skulle kunna göra av Arabella i konsertant version, vilka ytterligare roller som behövde fyllas. Hon gav förslag och nu sjunger hon tillsammans med kollegerna Kerstin Avemo och Anders Larsson.

Konserten ges först i Linköping, 9 oktober, och sedan i Norrköping, lördag 12 oktober. Utöver en rad arior och duetter ur Arabella, ungefär halva operan, kompletteras konserten med ännu mera operamusik. Men då med instrumentala uvertyrer till en rad Wagneroperor, bland annat till Parsifal som just nu är aktuell på Operan i Stockholm.

 

Malin Byström och Anders Larsson.
Anders Larsson sjunger Mandrykas roll.

 

Parsifal har jag sjungit i Karlstad, säger Anders Larsson som är den som mest smakat på Wagnermusik. För att sjunga Wagner och göra det med verkan ska man vara två meter lång!

Anders Larsson är jämtlänning och utrustad med humor. Att han inte är ensam om den egenskapen märks under intervjun med de tre operasångarna inför repetitionen med orkestern i Flygeln. Samtalet kommer snabbt in på Richard Strauss och Arabella, en opera som inte sätts upp varje dag.

– Strauss gjorde en rolig resa, på ett bakvänt sätt. De tidiga Salome och Elektra är modernistiska och fulla med dissonanser, han blev mer borgerlig allteftersom, funderar Kerstin Avemo. Hon uppskattar Arabella för intrigen, liksom i Rosenkavaljeren, som hon själv gjort huvudrollen i.

– Med Arabella ville han och Hugo von Hofmansthal åter göra en hit som med Rosenkavaljeren, fortsätter Malin Byström. De ville göra något alla skulle älska.

 

Kerstin Avemo sjunger Zdenkas roll.
Kerstin Avemo gestaltar systern Zdenka.

 

Nu sjunger Malin Byström titelrollen, Kerstin Avemo gör systern Zdenka, också hon sopranstämma, medan Anders Larsson tagit sig an den manliga huvudrollen Mandryka.

– Arabella har fyra friare men nu får hon bara en, konstaterar Anders Larsson. Zdenka har också en kärlekshistoria, i en tenor.

Av den historien får publiken i Norrköping och Linköping inte höra något. Men det blir ändå en rejäl inblick i Arabellas och Strauss musikaliska värld.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

DE GEERHALLEN Norrköping

12 oktober 2013 kl 15 (introduktion kl 14.30)
Konserten ges även i Crusellhallen i Linköping 9/10 kl 19
Wagner & R Strauss

MUSIK
Wagner Tannhäuser, uvertyr
Förspel till akt III ur Lohengrin, 
Förspel till akt III och Lärpojkarnas dans ur Mästersångarna i Nürnberg
Parsifal, uvertyr 

R Strauss Scener ur Arabella
MEDVERKANDE
Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent: Michael Francis
Solister: Kerstin Avemo, sopran, Malin Byström, sopran, 
Anders Larsson, baryton

 

LÄNKAR
Malin Byström info
Kerstin Avemo info
Anders Larsson info
Norrköpings symfoniorkester hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.