• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konstmuseets nya vängåva

Anders Wickström presenterar stolt…

 

”Man vill komma in tidigt i någons konstkarriär”

 

– Det handlar om att berika konstlivet och museet, berättar Anders Wickström, ordförande för Konstmuseets vänner. Planeringen av gåvan till 100-årsfirande Konstmuseet började för ett år sedan och nu står det färdigt; en öppen kommunikation för den som vill upptäcka och ta emot konsten.

– Man hoppas att få komma in tidigt någons konstkarriär, säger Anders Wickström om valet av gåva. Han syftar inte enbart på att det blir lite billigare då utan också på glädjen i att tidigt upptäcka en konstnär som får betydelse för sin samtid.

 


Charlotte Gyllenhammars Pojke.

 

Det är flera timmar kvar till onsdagskvällens högtidlighet men Anders Wickström lyfter ändå på det svarta tygstycket som täcker det nya inköpet. Ett verk, gjutet i jesmonite, står på golvet. Det föreställer, i alla sina detaljer, ett barn som sitter med ryggen vänd mot åskådaren. Man ser inte ansiktet.

Pojke är ett verk av Charlotte Gyllenhammar och man kan känna igen konstverkets typ ifrån domkyrkan i Linköping där en liknande skulptur står eller snarare ligger, fast i brons.

– Man får gåshud, kommenterar museiintendenten Carin Fahlén och Anders Wickström instämmer.

– Det är roligt med en kvinnlig konstnär, som också är ledande, säger Carin Fahlén. De är stolta över att få ha hennes verk i museet, det är ett exempel på kvalitéten och storleken på konsten som presenteras på museet i Norrköping.

– Det är spännande med skulptur. Det är en viss säkerhet och tillgänglighet som skulpturkonst ger, säger Carin Fahlén.

 


Anders Wickström är ny ordförande för Konstmuseets vänner. I bakgrunden museiintendent Carin Fahlén.

 

Som ordförande i Konstmuseets vänner anser Anders Wickström att det är viktigt att stötta och tala väl om Konstmuseet. Men att vara vän innebär också att bli kritisk och våga berätta när något känns fel, menar han:

– Jag tar inte till mig allt. Upplevelsen av konst handlar inte så mycket om att hämta sina egna upplevelser. Det är konstnären som har hämtat dem. Det väcker känslor.

Konstmuseet har planerat sitt 100-årsjubileum länge och började firandet redan i våras. Under Kulturnatten invigdes utställningen Acting in the city och under den veckan 16 – 27 oktober intensifieras festligheterna med konsert med Celia Linde och Carlos Barbosa Lima samt ett boksläpp. Katalogen Följeslagaren, där 40 verk ur samlingarna presenteras av tidigare och nuvarande personal ges ut på födelsedagen.

 


I goda vänners lag. Många deltog vid avtäckningen.

 

Vännernas jubileumsgåva avtäcktes senare på onsdagskvällen, förstås i goda vänners lag. Syskonen Ståhl skänker ytterligare en gåva, också den en skulptur – av konstnären Ernst Billgren – som planerats att avtäckas på själva födelsedagen 22 oktober. Den har dock blivit försenad och kommer att invigas senare.

Text: Christian L. Hellberg och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Carin Fahlén.

 

KONSTMUSEET Norrköping

Onsdag 16/10 2013 kl 18 GALLERI 2
Avtäckning av gåva
från Konstmuseets Vänner till Norrköpings Konstmuseum

Söndag 20/10 kl 14 HARLEKINEN
2 gitarrvirtouser i möte!
Konsert med Celia Linde, Carlos Barbosa Lima, Puerto Rico

Tisdag 22/10 kl 14
Följeslagaren
Boksläpp

Tisdag 22/10 kl. 12:00, 13:00 och 15:00
Jubileumsvisningar
Guidade visningar

LÄNKAR
Charlotte Gyllenhammar hemsida
Norrköpings konstmuseum hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.