• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Svartsjuka i Gulaschs nya barnteater (recension)

Det svänger för Ivar, Knutte och Katten – med musiktater Gulasch

Musik bygger glädje. Ivar, Knutte och Katten spelar ihop.

 

Lite för lång miljölista sänker tempot

 

Sopsortera mera. Det svänger om Katten och gubbarna Ivar och Knutte i musikteater Gulaschs nya barnföreställning som heter just Ivar Knutte och Katten. Svartsjuka och miljö är de två teman som möts under några regniga dagar på Ivars och Knuttes bondgård. Premiären var på hemmascenen Teater Bråddgatan 34 under Kulturnatten.

Fåret som bor på bondgården vet precis allt som hände både före och efter att Katten knackade på en oväderskväll. Louice Ottosson är ett gulligt och ulligt får i vitt och svart och med en känslig näsa och det är hon som introducerar Ivar och Knutte för publiken. Ivar är en lite för korrekt typ i fluga och Papphammartrång kostym medan Knutte är en go’ gubbe med Sivan som sin bästa sällskapshöna. Även om gubbarna är olika så kan de alltid spela en glad låt, eftersom Ivar egentligen heter Hans Bigestans som spelar kontrabas medan Kenneth Höglind växlar mellan fiol och mandolin. Det livar alltid upp.

 

Fåret – Louice Ottosson
Bulliga vita moln och ett gulligt, ulligt får – Louice Ottosson.

 

Ulrika Tallvings scenografi är både läcker och finurlig med bulliga vita moln mot en blå himmel utanför det antydda köket i den röda stugan. Rekvisitans platta skräp: mjölkkartonger och plåtburkar får en extra poäng. Estetiken ligger nära serieteckningar eller barnböcker.

Och det är väl lite så som skådespeleriet fungerar, enkelt och utan djupa detaljer, särskilt vad gäller Begestans och Höglinds gubbkarikatyrer. Medan energiknippet Louice Ottosson som inte bara är Fåret utan förstås dubblerar som gatu- och miljösmarta Katten ”ritar” sina djurkaraktärer med en finare linjerad penna.

Det speciella med Gulaschs barnteaterföreställningar är att de kombinerar sin glada musik och barnteaterns dramatik med miljöfrågor. Det kom in på ett fint sätt redan i Robin Hood – den energiska hjälten, där det handlade om gott kamratskap och energislöseri. Nu är det svartsjuka som ställer till det för Ivar som just börjat skriva upp en fin miljölista.

För Katten blir förstås god vän med djurälskaren Knutte. Inte nog med det, Katten, som bott på en soptipp, rättar alla fel i Ivars miljölista. Inte undra på att han blir sur och vill bli av med inkräktaren.

 

Knutte – Kenneth Höglind
Mjölken är slut. Mysgubben Knutte och hönan Sivan med tomkartong.

 

De som sett Gulasch tidigare vet att här mixas glada och medryckande låtar med tydligt budskap. Barnen i publiken är med från start och engagerar sig både med musiken och mot Ivars fula trix. Premiärföreställningen hade en svacka i mitten, troligen beroende på stroppige Ivars lite väl långa miljölista, som får för stor betydelse i handlingen. Pjäsen spelas faktiskt för barn från fyra års ålder.

Sopsortera mera är dock en gladjazzlåt som går hem i alla bänkrader och snart är alla engagerade i Katten som försvunnit så mystiskt.

Snart hälsar nog Katten på Ivar och Knutte igen nu när det blivit kyligt på höstkanten. De ger två föreställningar under höstlovet, ingår i traditionsenliga höstteaterprogrammet på Teater Bråddgatan 34.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

26 september 2013 kl 15
29 oktober kl 10 och kl 13
Ivar Knutte & Katten från 4 år
Ett musikaliskt triangeldrama om vår miljö

Manus: Ann-Christine Magnusson och Josefine Broman
Regi: Ann-Christine Magnusson
Scenografi: Ulrika Tallving

MUSIK OCH MEDVERKAN
Hans Bigestans – Ivar, sång och kontrabas
Kenneth Höglind – Knutte, sång, fiol och mandolin
Louice Ottosson – Katten, sång och piano

LÄNKAR
Musikteater Gulasch hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636831543126″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.