• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Magisk spårvagn reser i tiden

Spårvagnen är specialinredd och dekorerad för den magiska tidsresan.
Välkommen ombord. Kul Turvagnen är något utöver det vanliga med sina fina gardiner.

 

Den färden slutar bra för Gustaf

 

I vanlig linjetrafik finns en spårvagn – Tidsmaskinen – som ger historiska bilder från Norrköping. Nu har en idé att använda spårvagn i skolarbetet gjort att en vagn har anpassats till en ”teatervagn”, som dock inte går i linjetrafik.

Kulturskolan har i veckan startat projektet Den magiska spårvagnen i samarbete med Tekniska kontoret. Projektet vänder sig till elever i årskurs 3:

Tänk om man kunde kliva på en spårvagn och det visade sig vara en tidsmaskin! En spårvagn som kunde åka bakåt i tiden till ett Norrköping som såg helt annorlunda ut. Vad hade människorna på sig för kläder då? Vad tänkte de och vad pratade de om?

 

John som reseledare
Mystisk reseledare. Kan du tänka dig att åka på en tidsresa med den här personen vid namn John Johansson?

 

Spårvägsveteranen Willy Forsström tar emot eleverna, han kör en spårvagn som anpassats för färden. Kul Turvagnen är det fyndiga namnet som skrivits utanpå med snirklig stil, i fönstren hänger gardiner och sätena är vända inåt. Tillsammans med skådespelarna John Johansson, Pia Molin och Lisa Österlund bjuds på en timmes färd med blicken tillbaka 100 år i tiden.

Färden startar och slutar vid Söder Tull och sedan John kollat av sin checklista så går resan över Klingsberg. Snart stiger en besvärlig elev som skolkat från skolan på och han har inte heller den 5-öring som resan kostar att betala med. Orsaken är att hans föräldrar blivit arbetslösa och han måste hjälpa till med försörjningen av familjen som också består av 7 syskon till Gustaf.

Gustaf är rädd för sin stränge magister Crona som naturligtvis stiger på vid Holmstaskolan! Gustaf hålls gömd av resenärerna så att han inte ska upptäckas av magistern. Sedan dyker upp ena rollfiguren efter den andra den och Gustaf avslöjas. Men när han berättat om sitt öde så erbjuds hans mamma arbete på snusfabriken.

 

Harriet
Hallå! Harriet (Pia Molin) hör inte så bra när det skramlar i spårvagnen.

 

Resan är historiskt intressant med kopplingar till gator och kvarter som passeras då vagnen åker Drottninggatan fram till Norr Tull för att sedan via öster återvända till Söder Tull. Eleverna som på den här turen kom från Skärblacka verkade mycket intresserade och hade uppenbarligen också läst på då de klarade läxförhör och andra frågor galant.

Willy och skådespelarna skapar tillsammans en intressant historielektion där klädbyten, mellan rollerna, sker bakom ett draperi i bakre delen av spårvagnen. Skådespelarna byter roller genom att stiga på och av vagnen vid ett antal stopp.

Onekligen ett annorlunda sätt att lära sig Norrköpings historia!
Text och foto: Sven Åke Molund

NORRKÖPING

Den magiska spårvagnen
Historieprojekt för tredje klass

Arr: Kulturskolan och Tekniska kontoret i Norrköping

LÄNKAR
Kulturskolan hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.