• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tjaddenminnen på födelsedagen

Affischer

Tjaddens affischer. Här är några som fick mungiporna att lyftas.

 

Utställning på Lilla teatern

 

Lars Gustav Hällström föddes för 90 år sedan, den 7 november 1923. Mer känd under namnet Tjadden, Norrköpings populäre revyartist. och minnen av Tjadden och hans storhet finns nu på Lilla teatern.

I år skulle alltså Tjadden ha fyllt 90 år. En stor del av hans verksamhet som revymakare var kopplad till Lilla Teatern i Norrköping och det är där som vännen Sladden Hultgren har gjort en utställning som visas på årsdagen av Tjaddens födelse.

 

Sladden och Tjadden
Sladden och Tjadden.

 

Sladden var under många år delaktig i revyverksamheten, bland annat som scenmästare. Sedan den tiden har han en stor mängd affischer, programblad, skivor och annat i sin ägo. Detta har han nu plockat fram tillsammans med föremål som familjen Hällström ställt till förfogande och saker som fortfarande finns i Lilla Teaterns förråd.

Sladden Hultgren har också ljudband eller videoinspelningar av, i stort sett, alla revyer som producerades i Norrköping. Dessa har han mixat ihop till en cirka en timme lång kavalkad som kommer att visas på Lilla Teaterns stora filmduk.

 

Overallen var med i revyn
Tjadden fick revyn att grönska.

 

Tjadden debuterade redan 1948 på Arbisteatern i en revy. Raskt inleddes samarbetet med Norrköpings Tidningars Lennart Anderzon – ett samarbete som varade i 40 år och resulterade i mer än 100 revyer och krogshower. Redan 1952 startade herrarna Hällström och Anderzon en egen teater, Lilla teatern i Norrköping.

En av Tjaddens specialiteter var kvinnoroller, på utställningen visas hans Zarah Leander-klänning. Tjadden var Norrköping trogen i alla år, Lilla teatern var grunden till revyerna som också gick på turné i landet. Dessutom medverkade han i film, på utställningen finns affischer för komedierna om 47:an Löken.

Utställningen till minne av Tjaddens födelsedag är öppen på torsdag den 7 november. Sladden arbetar för att få möjlighet att visa den även under fredagen den 8 november, men det är inte helt klart än.

För den som vill veta mer rekommenderas Sladden Hultgrens hemsida med särskilda avdelningar om Tjadden och Zäta.

Text och foto: Sven Åke Molund

LILLA TEATERN Norrköping

7 november 2013 kl 15-19
Utställning om Tjadden
Prod: Sladden Hultgren

LÄNKAR
Sladden Hultgrens hemsida
Lilla teatern hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157637381626566″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Tjaddenminnen på födelsedagen

  1. Pingback: Tjadden och Zäta hyllas med plakett | KULTURSIDAN.nu