• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Svenbro och Peirone på Konstforum

Annika Svenbro och Julia Peirone på Konstforum. I bakgrunden Violet vertigo av Julia Peirone.
Hon blundar. Annika Svenbro och Julia Peirone på Konstforum. I bakgrunden Violet vertigo av Julia Peirone.

 

Flickor med ögon och hår

 

Flickor som blundar eller blickar. Hår med magisk kraft. Annika Svenbro och Julia Peirone fann att de hade mycket gemensamt när de skulle ställa ut tillsammans på Konstforum. Båda porträtterar flickor, den ena i sitt måleri och den andra med kameran som verktyg. Till och med deras färgskalor samtalar,. Ungefär som de två konstnärerna talar intensivt med varandra.

– Vi började mejla bilder och jag valde en kollektion för att det skulle funka med dina bilder, säger Annika Svenbro till sin nu vuxna bonusdotter Julia Peirone. Håret och flickan.

– Det startade med Annikas stora verk, Berenikes hår, det var det centrala, fortsätter Julia Peirone och Annika Svenbro fyller i: Och dina snoddar länkar ihop hela utställningen.

 

Annika Svenbro på Konstforum, närmast Att gömma sig i en pärla, i andra rummet Berenikes hår
Annika Svenbro på Konstforum, närmast Att gömma sig i en pärla, i andra rummet Berenikes hår.

 

Om Berenikes hår är det största, en rektangulär djungel av hårstrån är snoddarna det minsta. Avfotograferade hårsnoddar med något av det mest förbjudna – några lossnade tilltrasslade hårstrån. Hår har ett starkt symbolvärde, inte minst kvinnors och flickors. Det står för skönhet, sexualitet men också för död.

Annika Svenbros målningar lyfter fram växandets magi med en rikedom av hår som i sagorna.

– Sitta och måla hår är väldigt meditativt, kommenterar hon.

Medan Julia Peirone alltså frågat vännerna om deras avlagda hårsnoddar. Men också fångat en flicka som ordnar sitt diadem Black tiara.

Flickors blickar, öppna eller dolda, är utställningens andra tema. I Ögat av Annika Svenbro möter en flickas blick genom omålade träplankor, vars kvisthål också är en sorts ögon. Julia Peirones modeller möter sällan åskådarens blick. Hon söker i stället igenom sina bilder under fotosessionen efter den där ögat sluter sig om sin ägares hemligheter.

– Jag har utgått från en misslyckad bild. Tyckte den var fin på något sätt – insåg att här finns mycket att hämta, berättar Julia Peirone. Jag undersöker mellanrummet, när man inte har kontrollen inför den andres blick.

 

Annika Svenbro – Medan håret växer. Julia Peirone – Black tiara.
Hår och blickar. Annika Svenbro – Medan håret växer. Julia Peirone – Black tiara.

 

De halvslutna ögonlocken – de sökta ”misslyckade” bilderna – blir också som en ridå för betraktaren. Och ridåer eller draperier är något Annika Svenbro ägnar sig åt (och som är en aspekt man kan lägga på hår). Bakom några av hennes motiv skymtar ett draperi med en hand som öppnar.

– Handen som man inte vet något om. Jag gillar när det händer något utanför tavlan som man får fundera vidare på.

Liksom Infinite, de horisontmålningar Julia Peirone skapat med ögonskugga som färg. Som när två sminkade ögonlock sluter sig.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

KONSTFORUM Norrköping

9 – 24 november 2013
Julia Peirone
Fotografi

Annika Svenbro
Måleri

LÄNKAR
Julia Peirone hemsida
Annika Svenbro hemsida
Konstforum hemsida

BILDSPEL – KLICKA PÅ PILARNA

Annika Svenbro och Julia Peirone på Konstforum. I bakgrunden Violet vertigo av Julia Peirone.

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Svenbro och Peirone på Konstforum

  1. Pingback: Girls, Girls, Girls på Arbetets museum – KULTURSIDAN.nu