• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Under den röda solen på Arbetets museum

Solfjäder och kimono
Japan. Sju skolkamrater från Hagagymnasiet åkte dit. Och kom hem.

 

Japanskt besök

 

Att Catarina Mouratidou tycker om  den japanska stilen syns direkt på kläder och smink. Som femåring älskade hon filmen Totoro och som tolvåring läste hon manga och lärde sig teckna i den stilen. Liksom många andra flickor i hennes ålder.

För Catarina Mouratido var det självklart att komma med i gänget med gymnasisttreor från Hagagymnasiet som gör ett projektarbete om japanska ungdomars livsvillkor och som reste till Sapporo i höstas tillsammans med lärarna Erika Tidblom och Johan Lifvergren. Hon skrev i sin ansökan om sitt starka intresse för Japan och att hon läst japanska på ett studieförbund i tre år. Det blev tio underbara dagar.

– Jag kände mig hemma i Japan. Jag ville inte åka hem, det ville ingen av oss.

 

Halva Hagagänget: Alexandra, Catarina, Makoto och Carl-Oscar Halva Hagagänget: Carl-Oscar, Kajsa, Daniel, Christine, Albert
Under den röda solen
Hagagänget i två delar: Alexandra, Catarina, Makoto och Carl-Oscar. Carl-Oscar (igen), Kajsa, Daniel, Christine, Albert. Utställningen ”Under den röda solen” står i Laxholmskällaren på Arbetets museum.

 

Tillsammans med de andra i gänget visar hon utställningen Under den röda solen på Arbetets museum. Eleverna har fotograferat i både Tokyo och Sapporo och ställer ut saker som de köpt. Allt blir exotiskt och speciellt i montrarna, till och med japanska läskburkar.

Japan är inte som i animefilmer och mangaböcker, det vet Catarina som ändå är förälskad i landet.

– Jag tycker om livsstilen och att alla är snälla. Jag tycker om att de blandar kultur och vardag, att de går till templet och ber och sedan fortsätter till skolan.

Eleverna bodde hos privata familjer i Sapporo och fick följa jämnåriga kamrater till skolan. Resvägen dit var lång, en och en halv timmes färd med tåget, och lika lång resa tillbaka hem.

 

Vänner från Japan på besök
Yoko och Catarina Erika T, lärare
Vänner från Japan på besök. Yoko och Catarina. Läraren Erika.

 

De japanska vännerna har nu kommit på återbesök, det är deras tur att ta en titt på Sverige i tio dagar. De tränar på engelskan samtidigt som de har ett späckat program med studiebesök. En av dem är Yoko Watanabe som bor hos Catarina Mouratidou.

Catarina tar studenten i vår och Japan finns med i framtidsplanerna.

– Jag tänker läsa internationell ekonomi. Sedan vill jag flytta till Japan och bo där några år.

Jordskalvet och tsunamin som drabbade Japan tog henne hårt:

– Det kändes som ett stort tomt hål i hela kroppen i över en vecka. Jag ville hjälpa till, så nu startar vi en insamling med Röda korset i samband med utställningen.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • LAXHOLMSKÄLLAREN Arbetets museum, Norrköping

  • 26 mars – 24 april 2011
    Under den röda solen

    En utställning om Japan av elever på Hagagymnasiet
Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.