• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Klimatfarsen Frossa levererar ordentligt! (recension)

Hållfasthetslära. De tre skådespelarnas höga energi ger liv åt klimatproblematiken.

 

Vrickat, modigt och galet roligt!

 

Allt är mörkt. Plötsligt; Big bang, tid, rum och ljus! Sen vår planet; Jorden. Universum vet inte att vi är här, vi måste ta hand om oss själva. Idéerna i föreställningen är viktiga och relevanta: vår miljö. Är framtiden mörk? Vad gör vi fel? Har vi ett ansvar? Vem gör vad och vem gör inte tillräckligt?

Teater Barbaras klimatfars Frossa gavs på Teater Bråddgatan 34 i torsdags kväll, i ett samarrangemang av lokala Riksteaterföreningen KariN och Spira, Norrköpings kommuns nätverk för hållbar utveckling. Tre karaktärer gestaltar allt, de till och med dansar och rör sig för att gestalta universums historia.

Skådespelarna använder mycket energi i sina enkla karaktärer, som försöker redovisa en komplicerad situation: klimatet. – Eller är det verkligen så komplicerat? Det är väl en jättelätt fråga? Man måste väl bara upphöra alla utsläpp…?

 

Balansakt med Johan Ehn, Anders Jansson och Adriana Savin
Balansakt. 

 

”Detta är viktigt! Vi måste stoppa detta nu!” Det är många känslor i luften, framför allt mellan karaktärerna.

”Nej, lugna dig, glöm inte bort allas frihet att själva få välja.” Det är jobbigt när karaktärerna, som annars är vänner, bråkar med varandra. Det gör nästan ont. Tänk er ifall Magnus, Brasse och Eva (från Fem myror är fler än fyra elefanter) började bråka med varandra på seriös nivå. Magnus skriker på Brasse som han tycker pratar för mycket; håll käften!! Eva börjar gråta men herrarna ignorerar henne och fortsätter sitt lärorika program. Så blir det här i Frossa. Humorn, blandat med de relevanta frågorna och dramat, gör denna föreställning till något absolut speciellt. Det är vrickat, modigt och galet roligt.

 

Frossa – Adriana Savin
En enda värld. Adriana Savin i Frossa.

 

Det spelar mindre roll hur insatt du redan är i miljöfrågorna. Kan du ”allt” vinner du fortfarande skratt och är du nyinsatt så kommer dina vyer att vidgas. Sanningen är att vi alla kommer ta med oss något efter föreställningens slut. Publiken går hem efter att ha fått en mängd olika perspektiv på vardagslivet. Huvuden fylls med åsikter. Ingen lämnar föreställningen utan att ha kommenterat föreställningens idéer – ingen. Prisvärt och väldigt imponerande!

Text: Christian L. Hellberg
Foto: José Figueroa

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

28 november 2013

Frossa
Manus: Anders Nyman, Ulf Evrén och gruppen

Regi: Ulf Evrén
Musik/ljud: Anders Nyström
Projektioner: Martin Wanngård

Prod: Teater Barbara
Samarr: Riksteaterföreningen KariN, SPIRA-kontoret, Norrköpings kommun


MEDVERKANDE
Johan Ehn, Anders Jansson och Adriana Savin

LÄNKAR
Teater Bråddgatan 34 hemsida
Teater Barbara hemsida
Riksteaterföreningen KariN hemsida

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157638282978284″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.