• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Rafflande för barn i De 7 farornas väg (recension)

De 7 farornas väg. Roland Arvidsson har kommit ut med en ny bok i serien om Professor Gullström.

 

Det lönar sig att vara godhjärtad

 

Lillen och Robban är två barn som fått följa med professor Gullström på en expedition. Det är meningen att barnen ska ta hand om professorns hund men snart går barnen vilse och ett stort äventyr tar vid där barnens uthållighet, mod, fantasi och uppfinnarglädje sätts på prov. Boken av Roland Arvidsson riktar sig främst till barn mellan 9 och 12 år.

Barnen kommer till en okänd by med professor Gullström på grund av en sällsynt snäcka. Byn ligger inne i en djup vik. När barnen lyssnar till snäckans ljud hör de ett avlägset rop på hjälp. Därmed börjar det äventyr som innebär sju faror och som även leder barnen till en mystisk dal där två andra barn bor. Tillsammans ger sig de fyra barnen ut på en flotte för att rädda dalen undan dess förbannelse.

 

Över ravinen med flotten Matilda II.
Påhittigt. De tar sig över ravinen med flotten Matilda II.

 

Berättelsen är rafflande. De sju farorna håller spänningens fana högt. Samtidigt skänker boken tröst, för det lönar sig att vara modig, uppfinningsrik och godhjärtad. Och man kan även som vuxen ta till sig av den moral som boken förmedlar.

Författaren har även en omsorg om detaljerna i berättelsen som gör att man lever sig in i det som sker. Ibland tar det sig nästan poetiska uttryck:

I den höga granen hängde en brun kotte bland alla de andra kottarna som var gröna. En svag vindpust fick den bruna kotten att lossna från grenen. Den föll ner på nästa gren, rullade en bit, trillade vidare ner genom grenverket och träffade Lillen i pannan.

Författaren Roland Arvidsson har skrivit fler böcker om professor Gullström och även vunnit flera pris för den miljömedvetna bakgrunden i sagorna där kretslopp åskådliggörs genom fantasins värld. Han har arbetat med natur och naturvård i över trettio år men är nu involverad i professor Gullströms Sagovärld på heltid.

 

Ormträsket där Krokogänget bor.
Häftiga Krokogänget bor i Ormträsket.

 

Roland Arvidsson är även bokens illustratör. Teckningarna i boken är fräcka och gör att boken andas nutid.

Text: Carina Johansson
Illustrationer: Roland Arvidsson

BARNBOK

De 7 farornas väg
av Roland Arvidsson

Idus förlag

LÄNKAR
Sagoriket hemsida
Idus förlag hemsida

FLER BILDER UR BOKEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157638312885084″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.