• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Så länge du har lust når inte publiken (recension)

Nådde inte fram. Endast de i publiken som satt närmast fick någon behållning av Östgötateaterns Så länge du har lust, som speciellt skapats och spelas uppsökande för den äldre publiken i länet. Men nu lovar Östgötateatern att göra sitt för att det ska bli bättre.

 

”Nu leker vi!” – om vi kan

Svar från Östgötateatern efter recensionen.

 

Det är redan en publiksuccé, alla föreställningar är fullbokade. Publiken går och rullar in i träffpunkten i Cedersborg på Sandbyhov i sällskap med personal eller kanske någon anhörig. Det är en dag sent i november och alla får ett vänligt mottagande av yngre seniorer från Frivilligcentralen som flyttar stolar för att bereda plats.

Östgötateatern gör med enaktaren Så länge du har lust en medveten satsning på teater för äldre. Per-Johan Persson, välkänd från sommarnöjet Shakespeare på Gräsgården i Vadstena, har både skrivit manus och spelar rollen som hemtjänstpersonalen Joel. Under drygt trekvarts timme besöker han brukaren Karin, en äldre dam som tränar minnet med hjälp av gömda kaffefilter. Per-Johan Perssons Joel försöker vara professionellt vänlig men blir altmer personlig medan Kyri Sjömans Karin är både barsk och bestämd.

– Nu leker vi!

Som om det skulle vara något fel på Karins minne. Nå, närminnet må svikta, men när hon väl får med Joel på leken försvinner åren dem emellan, de blir som unga på nytt …som … som Romeo och Julia i balkongscenen. För leken heter teater, berömda scener ur Shakespeares dramer. Och de är skådespelare.

 

ur Othello
Othello. Desdemona sover.

 

– Varför slutade du vid teatern, Joel?
– Jag slutade inte. Teatern ville inte ha mig.
– Hm, det är annorlunda nu. Jag var vid teatern i 45 år, jag kunde välja vad jag ville ha.

Inte alla i hemtjänsten har prövat sina teaterdrömmar men nog kan publiken känna igen sig i att många som arbetar i deras hem har både drömmar och utbildningar. Inte alla med målet att städa, handla och hjälpa äldre med den personliga hygienen.

Joel har accepterat andrahandsvalet, det är ett hederligt jobb och någon behöver göra det. Men Karin driver på, lusten är viktigare än lite smuts i hörnen, och handla kan hon göra själv (den hemtjänsten skulle nog bli indragen illa kvickt i verkligheten.)

De utvalda scenerna av Shakespeare blir som kommentarer till ramberättelsen, som också den rymmer både dramatik och reflektioner. Joel framför Jaques monolog om människans sju åldrar ur Som ni vill ha det. Samtal om rädslan för döden och för livet omramar två scener ur Othello. Vi får också se Richard III uppvakta änkan till den man han just satt kniven i.

 

Fullsatt i träffpunkten på Sandbyhov.
Fullsatt i träffpunkten på Sandbyhov. 

 

Om vi nu ser något alls. Jag står upp långt bak intill väggen, vid sjunde raden, och det finns ytterligare en rad längre bak. Ändå ser jag spelet dåligt, Kyri Sjömans Karin försvinner ner i sin stora fåtölj. Jag tror inte att de som sitter längre bak än tredje raden – och de kan inte ställa sig upp – kan se mer än jag. Många är så illa placerade att de inte ser något alls. En dam går ut, nästan direkt.

Dessutom flyter talet i normal skådespelshastighet, vilket är för fort. Nervimpulserna saktar farten med stigande ålder och det påverkar även hörseln. Åldriga personer hör långsamt.

Efter teaterstunden tar det inte lång tid innan bord och stolar flyttats om för uppiggande kaffe och tårta. Det kan behövas! Om Östgötateatern ska fortsätta att spela uppsökande teater för äldrepublik och om äldreomsorgen ska boka in föreställningar måste förutsättningarna för publikkontakt vara fullgoda.

Detta skrivs en vecka efter att jag sett föreställningen. Jag hoppas att åtgärder redan vidtagits. Allt annat är respektlöst – mot skådespelarna och deras publik.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Anders Kratz/Östgötateater och Ann-Charlotte Sandelin

Östgötateatern svarar

– Vi har tagit ditt påpekande på största allvar och sett över hur denna (och andra) föreställningar sätts upp när vi är på turné. Vi vill ju såklart att vår publik hör och ser ordentligt – en grundförutsättning för en bra upplevelse, svarar Östgötateaterns marknads- och informationschef Linda Hagberg.

– Våra spelplatser ser väldigt olika ut på turné och det är inte alltid beställarna har utgått från vår ”kravlista” gällande utrymme, vilket försvårar vår situation. Placeringen av stolar har vi redan sett över och vi för även diskussioner om en liten turnéscen för att komma upp en bit från golvet.

 

ÖSTGÖTATEATERN

14 november 2013 – 14 februari 2014 Turné i länet
Så länge du har lust
av Per-Johan Persson och William Shakespeare

MEDVERKANDE
Kyri Sjöman och Per-Johan Persson

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Så länge du har lust når inte publiken (recension)

  1. Pingback: Frieri med galna förhinder (recension) - KULTURSIDAN.nu