• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Det handlar om kärlek fick 5 i 12-priset

Pristagare. Magnus Toresand, Rädda barnen i Norrköping, och nationella samordnaren Sarah Mühling, representerade projektet Det handlar om kärlek som fått årets Fei i tolv-pris i Norrköpings kommun.

 

Lyckad modell har spritts över landet

 

Klockan fem i tolv den femte i tolfte delas Fem i tolv-priset ut i Norrköping. Det är i år 15:e året i rad som priset delas ut och Norrköpings vice ordförande i kommunfullmäktige Olle Vikmång talade och överlämnade priset till årets pristagare Det handlar om kärlek. En skara åhörare samlades i varuhuset Domino för att hedra pristagarna.

Priset uppmärksammar speciella insatser mot rasism och främlingsfientlighet och för mänskliga fri- och rättigheter samt för ökad gemenskap och förståelse mellan olika grupper i samhället. Det är Brottsförebyggande rådet som utser pristagarna och Norrköpings kommun som delar ut priset.

 

Publik

Ceremonin samlade en skara i Domino.

 

I år var det alltså Norrköpings samverkansgrupp för Det handlar om kärlek som fick priset. Det handlar om kärlek startade som en samverkan mellan länsstyrelsen i Östergötland, närpolisen och Rädda Barnen samt Tjejjouren, Kvinnojouren, Ungdomshälsan och Socialtjänsten. Tyngdpunkten låg på att nå en dialog med barn och unga om hedersfrågan, där man utgick från ett rättighetsperspektiv och speciellt från rätten att få uppleva kärlek i livet och att få älska den man vill.

2008 startade projektet i Norrköping, det nådde 3.000 unga i skolorna och fick ett starkt gensvar. Sedan har man fortsatt med besök ute i skolorna en period varje höst.

Från 2010 spreds därför modellen med dialog om alla barns rättigheter och särskilt om rätten att själv bestämma över sin kärlek till fler kommuner och finns nu i nära 40 kommuner i landet. I regeringens handlingsplan för att förhindra att unga blir gifta mot sin vilja har Det handlar om kärlek framhållits som en nationell metod för att arbeta förebyggande mot hedersvåld.

 

Olle V
Vice borgmästare Olle Vikmång höll tal och lämnade sedan över priset.

 

Olle Vikmång överlämnande priset till Magnus Toresand, Rädda barnen i Norrköping, och nationella samordnaren Sarah Mühling som tillsammans representerade projektet Det handlar om kärlek. Både allmänheten och de kommunala nämnderna nominerar kandidater till priset innan pristagaren utses av Norrköpings Brottsförebyggande råd.

Text och foto: Sven Åke Molund

Diplomet

MOTIVERING
Det handlar om kärlek
började sin verksamhet år 2008
och förebygger hedersrelaterade konflikter.
Myndigheter och frivilligorganisationer samverkar
och utgår från ett rättighetsperspektiv,
speciellt från rätten att få uppleva kärlek i livet
och att få älska den man vill.

LÄNKAR
Det handlar om kärlek hemsida
Fem i tolv, Norrköpings kommun hemsida
5i12-rörelsen hemsida

FLER BILDER FRÅN 5 i 12 – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157638475679384″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.