• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Christian Zell läser julsaga med SON

– Scrooge vaknade, läser Christian Zell. Michael Francis förbereder inför nästa insats.

 

En moralitet enligt engelsk tradition

 

– Scrooge vaknade mitt i en snarkning. Han kände på sig att klockan snart skulle slå ett.

Slagverkaren slår timslaget – dong!!! – på den stora rörklockan. Klangen sprider sig i Flygeln stora sal där Norrköpings symfoniorkester repeterar Charles Dickens En julsaga inför lördagens konsert. Det snedställda salongsgolvet med alla stolsrader har hissats upp i taket för att i stället ge plats till orkestern som placerats på Flygelns golv.

Uppe på scenen står en dubbelkör bestående av Bel canto och Musikaliska sällskapets kammarkör. Till sällskapet hör även barytonsolisten Jakob Högström, som gästar SON för första gången. Och skådespelaren Christian Zell.

 

Maffigt! Sista satsen av Vaughan Williams Fantasia of Christmas carols närmar sig.
Maffigt! Sista satsen av Vaughan Williams Fantasia of Christmas carols närmar sig.

 

Det är Christian som läser. Det hela är faktiskt hans eget påhitt. Östgötateatern är inte mer inblandad än att han just denna repetitionskväll fått smita iväg efter att ha genomfört sin scen i dramat Bluebird som just nu ges på Stora teatern.

– Jag har läst den här i kyrkor de senaste fem eller sex åren, tillsammans med en kör och en mindre orkester, berättar Christian Zell när det blir paus i repetitionerna. Så tänkte jag att det skulle intressera Michael Francis, som engelsman.

Alltså gick Christian Zell till Norrköpings symfoniorkesters chefdirigent Michael Francis. Som gick igång med sedvanlig entusiasm och kompletterade musikurvalet med några större verk.

– En storartad idé! Jag älskar Dickens verk, har uppskattat En julsaga många gånger, den hör till våra traditioner precis som våra Cristmas carols. Jag vill gärna dela med mig av detta i Sverige, säger Michael Francis glatt.

All musik är alltså brittisk och urvalet av carols, engelska julsånger, är i stort sett detsamma som tidigare år, bland andra O come, all ye faithful, In the bleak midwinter och The first Noël. Under konserten får publiken även höra orkesterverken Vaughan Williams Fantasia on christmas carols och A carol symphony av Hely-Hutchinson.

 

Kontakt och uppmärksamhet  mellan dirigent och alla medverkande är viktigt.
Kontakt och uppmärksamhet mellan dirigent och alla medverkande är viktigt.

 

Från en kör och en kammarorkester i en kyrka till maffigt storformat i De Geerhallen. Vad händer med den enkla berättelsen, moraliteten om den gamle snöljåpen som med hjälp av julars andar fås på bättre tankar?

– Det är pirrigt. Jag hoppas jag ska kunna komma in som en liten flöjt i allt det mäktiga. Mitt jobb är att göra den lite mindre, lite mänskligare, svarar Christian Zell.

Charles Dickens En julsaga är i novellformat. Här hinner skådespelaren bara läsa några få rader så fyller genast kör och orkester i. Ändå ska konserten ta mindre än två timmar, utan paus.

– Jag har koncentrerat texten till bara kärnberättelsen.

Det hörs. Christan Zell läser läser några få ord om julfesten Scrooge bjuds in till, hur värden bjuder upp sin hustru. Och raskt tas berättelsen över av en ensam fiolspelare som leder dansmusiken. Innan orkestern faller in. Mer behöver inte sägas.

Inte mer än att dirigenten än en gång slår av kör och orkester, säger några ord och åter lyfter taktpinnen. Det tar tid att få ihop en konsert så att det låter som det ska. Till Christian Zell säger han bara förtjust att han får göra precis som han vill:

– Do a little dance. Dansa lite kanske?

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

DE GEERHALLEN Norrköping

14 december 2013 kl 14
Dickens – En julsaga

 MEDVERKANDE
Norrköpings Symfoniorkester


Dirigent: Michael Francis

Berättare: Christian Zell

Solist: Jakob Högström, baryton

Körer: Musikaliska Sällskapets Kammarkör, Bel Cantokören

LÄNKAR
En julsaga wiki
Jakob Högström info
SON hemsida

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157638630282285″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.