• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Marina pristagare på Arbetets museum

Årets arbetsmyra 2014. Redan sommaren 2007 seglade Egil och Kerstin in i Bråviken med skonaren Linnéa. Det är Kerstin som nu erhållit utmärkelsen som delas ut av Arbetets museums vänner.

 

Håller ångan uppe för fulla segel

 

En saltstänkt Arbetsmyra och en gammal sötvattensångare. Kerstin Bergström och Ångaren Trafik fick var sin stund i strålkastarljuset på Arbetets museum på fredagen under museimässan. Hon är Årets arbetsmyra 2014 medan Ångaren Trafik som fick utmärkelsen Årets arbetslivsmuseum 1 november 2013 nu fått äran att ha sin egen utställning på Arbetets museum.

 

Mer än bara en modell.  Ångaren Trafik räddades och går nu åter på Vätterns vatten. Modellen ingår i utställningen på Arbetets museum.

 

S/S Trafik håller ångan uppe än i denna dag. Det var det få som trodde när ett gäng entusiaster bestämde sig för att rädda sötvattensångaren tidigt 1970-tal. Fartyget som byggts som passagerarångare och isbrytare för Vättern och fullgjort detta uppdrag mellan 1892 och 1959 och sedan fortsatte som cafébåt i Hjo hamn under ett drygt decennium bedömdes till slut vara ett vrak som borde huggas upp och skrotas.

– De första 30 åren trodde ingen på projektet, det var dödsdömt, sade maskinisten Göran Jonsson, ordförande för Sällskapet S/S Trafiks vänner, vid invigningen av utställningen som ska stå i Arbetets museums bottenplan under året.

 


Stolt besättning. I mitten maskinisten och ordföranden Göran Jonsson.

 

Envisheten fick ångaren, som också sjunkit en gång, på rätt köl. Rost och murket trä rensades bort, ångpannan brann och maskinen spann i sötvattensångaren. Trafik fylldes åter med glada passagerare. Då kom uppskattningarna. Sedan 2001 är Ångaren Trafik af Hjo K-märkt. Lite bidrag till underhållet kommer från Sjöhistoriska och Riksantikvarieämbetet. 1 november 2013 fick man Arbetets museums pris som Årets arbetslivsmuseum, en utmärkelse som åtföljs av en egen utställning.

– Det här gänget gjorde det den professionella kulturminnesvården inte kan, orkar eller förmår. Ett briljant exempel på arbetslivsmuseernas ideella och viktiga insatser, sade Arbetets museums chef Niklas Cserhalmi i sitt invigningstal.

 


Tut! Kedjan går till ångvisslan som sitter utanför hytten.

 

Den lilla utställningen vänder sig till alla. Några barn intog raskt den lilla vita hytten, tog stadigt tag i rodret och lät ångvisslan ljuda. En modell av ångfartyget jämte ett bildspel och en bokhylla kompletterar utställningen.

 


Skonaren Linnéa utanför Esterön i Bråviken 2007.

 

Arbetsmyran Kerstin Bergström går för fulla segel. Skonaren Linnéa med hemmahamn i Gamleby blev hennes och maken Egils hem redan 1968. Många har seglat med Linnéa som är ett känt skolskepp och som deltagit i Tall ships race.

Det är en sak att ta över en tvåmastad fraktskuta i hyfsat skick. En helt annan sak att rädda ett vrak. Vega var ett vrak. Tremastaren byggdes i skånska Viken 1909 och seglade i både Östersjön och på västkusten innan hon sjönk i Stockholms vatten 1985. Året därpå bildades stiftelsen Människan och havet i Gamleby som med familjens och andra entusiasters hjälp renoverade det hårt slitna fartyget. Skolskeppet och passagerarfartyget Vega seglar åter på Östersjön och salta hav.

 


Passionerad Arbetsmyra 2014. Kerstin Bergström fick pris, ära och en bukett.

 

För detta delade föreningen Arbetets Museums vänner ut sitt pris Årets Arbetsmyra till Kerstin Bergström från Gamleby i fredags. Hon får det för ”Hårt arbete för marint kulturarv”. I motiveringen framgår: ”För sitt stora engagemang och uthålliga arbete med att restaurera och bevara två stora skonare som hon seglat med ungdomar och grupper i 40 års tid”.

Enligt planerna angör Vega Norrköping i början av juni i sommar. Men också resor till holländska Harlingen och deltagande i Tall Ships Race ingår i sommarens planer.

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

ARBETETS MUSEUM Norrköping

24 januari – 31 december 2014
S/S Trafik
Årets arbetslivsmuseum 2013 – utställning

LÄNKAR
Linnéa och Vega hemsida
Skonaren Vega hemsida
Ångaren Trafik hemsida
Arbetets museum hemsida

ÅNGAREN TRAFIK – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ÅRETS ARBETSMYRA – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.