• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Min musik med Claes Borgström och SON (recension)

I gott sällskap. Två av Claes Borgströms favoriter är Lili Boulanger och Gustav Mahler.

 

Stardust är världens bästa låt

 

Det blir nästan varannan damernas när f.d. Jämo Claes Borgström väljer sin musik till After Work med Norrköpings Symfoniorkester. Han beskriver sin musikaliska timme som en kompott – en väl avvägd sammansättning av bra musik. För han gillar all bra musik. Och det är inte första gången han får välja musik åt Norrköpings symfoniorkester. För tolv år sedan stod han här på scenen, och då liksom nu finns favoriten Chaplin med på programmet.

Kvällen inleds med Fantasia on Greensleeves. Ett stycke brittisk folkmusik från slutet av 1500-talet som kompositören Williams skrev en fantasi om 1934. Musiken är mjukt böljande med sentimentala stråk.

 

Bra musik men… Gustav Mahler är inte ett helt enkelt val för en f.d. Jämo.

 

Flera välkända verk av manliga kompositörer spelas under kvällen. Sjostakovitjs Vals nr 2 ur Jazzsvit till exempel. Lite stolt berättar Claes att efter hans Sommarpratarprogram i radion, där han spelade hela jazzsviten, såldes den slut i Stockholm.

Gustav Mahler känns lite besvärlig för en förespråkare av jämställdhet mellan könen erkänner Claes Borgström. Mahler ska ha förbjudit sin hustru att komponera och även rivit sönder hennes notpapper. Men Adagiettot ur Mahlers Symfoni nr 5 slinker i alla fall med i programmet.

I Carmichaels stycke Stardust får orkesterns fagottist Per Jonsson Gille axla solistrollen. Med sin kontrafagott ger han stadga och pondus med de riktigt djupa bastonerna. Stardust är för övrigt världens bästa låt enligt Claes Borgström.

Det verk som sticker ut mest under kvällen är Andrea Tarrodis verk Paradisfåglar II för orkester. Det börjar drömlikt med stråkar som meditativt spelar samma toner om och om igen. Sedan lösgör sig fågelläten spelade av bland andra violin, cello, klarinett och fagott. Det övergår till en kakafoni av fåglar för att senare tona bort i fjärran. Andrea Tarrodi (f. 1981) är en svensk kompositör verksam i Stockholm.

En annan skandinavisk kompositör är norska Pauline Hall (1890-1969). Hon var en kvinna med många strängar på sin lyra – för att ha råd att komponera orkesterverk arbetade hon som dirigent, ackompanjatör och översättare. Nocturne Parisien från 1929 är ett modernt stycke influerat av sin tid.

 


Lili Boulanger dog endast 24 år gammal. Hennes äldre syster Nadia, även hon tonsättare, levde ända till 1979 och gjorde stora insatser för att lyfta fram Lilis verk.

 

Den franska tonsättaren Lili Boulanger (1893-1918), blev blott 24 år. Hennes komposition Du´n martin de printemps är ett dramatiskt stycke med mycket bläckblås och en pampig avslutning. Boulanger inspirerades av impressionismen och var den första kvinnan som tilldelades det stora Rompriset (Grand Prix de Rome) i komposition.

Och så var det då Charlie Chaplin. Hans komposition Smile ur filmen Moderna tider är den sista ingrediensen i kvällens kompott. Repliken ”Smile, there is always a bright tomorrow if you smile.” ska ha inspirerat Chaplin. Ett hoppfullt slutord från kvällens programvärd.

En påtagligt nöjd Claes Borgström tackar för applåderna tillsammans med kvällens dirigent Trond Husebö.

Ett fräscht koncept. Norrköpings symfoniorkesters After work ger mersmak.

 

Det är ett angenämt koncept med en timmes konsert. Musiken blir varierad och jag får tillstå Borgström att han lyckas skapa ett väl avvägt program. Ytterligare ett plus i kanten för att han plockar fram kvinnor bland kompositörerna.

Nästa After Work-konsert är onsdag 26 mars kl 18. Då är det skådespelaren och regissören Pontus Plaenge som väljer musik. Något att se fram emot.

Text: Felicia Eriksson
Foto: Brita Nordholm, Ulla Montan m fl

DE GEERHALLEN Norrköping

22 januari 2014
After Work: Min musik med Claes Borgström
Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent                               Trond Husebö

Konsertmästare                  Oscar Treitler
Solist (Stardust)                  Per Jonsson Gille
Programvärd                      Claes Borgström

PROGRAM
Fantasia on Greesleeves, arr R Greeves  R V Williams (1872-1958)
Du´n martin de printemps                         Lili Boulanger (1893-1918)
Stardust, arr Petter Carlsson                     Hoagy Carmichael (1899-1981)
Nocturne Parisien ur Verlaine-Suite         Pauline Hall (1890-1969)
Vals nr 2 ur Jazz svit nr 2, arr J Eskola    Dmitrij Sjostakovitj (1906-1975)
Paradisfåglar II för orkester                      Andrea Tarrodi (f 1981)
Adagietto ur Symfoni nr 5                         Gustav Mahler (1860-1911)
Smile ur Moderna tider, arr Holgersson   Charlie Chaplin (1889-1977)

26 mars 2014
After Work: Min musik med Pontus Plænge
Norrköpings Symfoniorkester

LÄNKAR
Om  Lili Boulanger youtube
SON hemsida

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157640210206163″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.