• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nu blir det KolliSON i De Geer

Kompbandet på KolliSON-repetition.

 

Regi: Marcus Fyrberg

 

Vänskap är temat för De Geergymnasiets musiktreors projektarbete. Det heter KolliSON och är årets traditionella vinterföreställning som traditionellt ges tillsammans som skolkonsert och familjekonsert tillsammans med Norrköpings symfoniorkester.

– Vi började fundera på allvar i slutet av tvåan, vi ville göra något annorlunda än det vi sett tidigare, säger Fedra Thell under en paus i sista dagarnas intensiva repetitionsarbete. Från början ville vi inte ha något prat alls, bara skifta färger och ljus. Sedan tänkte vi på att det skulle bli skolföreställningar för yngre barn som ska förstå, så det blir lite prat ändå.

 


Dirigenten Cristoffer Nobin leder Norrköpings symfoniorkester i KolliSON.

 

Klassen bestämde sig för att bryta de senaste årens musikaltrend för att i stället ger en föreställning som mixar konsert med show. Innehållet lyfter fram vad de värderar i livet – vänskap. Därför ska alla klassens 31 elever lyftas fram, lika mycket. Oavsett om de är rena instrumentalister eller sångare, många både sjunger och spelar ett eller flera instrument. De backas upp av Symfoniorkestern och av sitt eget rockigare kompband.

– Vi har många duktiga sångare i klassen, beskriver klasskompisen Allis Staveborg.

Fyra instrumentalister är solister: Aron Westberg på trombon, Linda Hou spelar viola (och synth i kompbandet), Olle Jonsson, gitarr, och Erik Wallin, violin. Till detta kommer två uruppföranden, i år är det Sara Andersson och Anna-Maria Derecichei som valts ut att komponera för full orkester.

Fedra och Allis uppskattar stödet de fått från Symfoniorkestern och från sina mentorer på De Geergymmnasiet. Inte minst att få träffa dirigenten Cristoffer Nobin och Symfoniorkesterns pedagoger på ett tidigt stadium.

 


Givande samarbete. Marcus Fyrberg gick sista året på De Geergymnasiets musikprogram för ett år sedan. Nu är han regissör för Fedra Thell och Allis Staveborg och deras klasskamrater.

 

– De har gjort ett grymt förarbete med manus och idéer, berömmer Marcus Fyrberg. Det är ett fruktansvärt bra manus, det enda jag gjort är att det blir tydligt.

För första gången finns alltså en regissör på plats. Marcus Fyrberg stod själv här på scenen för ett år sedan. Nu har han tagit ledigt från studierna på Balettakademin i Stockholm för att hjälpa sina ett år yngre skolkamrater. Ett spännande och givande uppdrag.

– Jag har ju aldrig stått på den här sidan förr utom med min egen klass, säger Marcus Fyrberg, som trots sina unga år har stor scenvana från Östgötateatern, flera Arbisuppsättningar och Skandiateatern. Det kom väl till pass för ganska så exakt ett år sedan och det kommer väl till pass nu.

 

Tre tjejer och en låt. Längst till vänster Cecilia Flenhagen.

Snart ropar internradion på Marcus – dags för repetition. Då lyssnar han till sångarna (”bra låtval”) och testar de sista danserna som ska komma till. Han står mellan bänkraderna och smådansar tillsammans med lediga elever.

– Det fanns början till koreografi. Jag har ändrat, bytt ut, förhöjt. Många är bra på att dansa men jag har den sceniska dansen. Jag har sett Robin Karlssons arbete på Arbis, det här att man ska fylla hela scenen. Nån måste knyta ihop allt och få fram att det är show!

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

DE GEERHALLEN Norrköping

29-30 januari kl 9, 10.30 o. 13 – skolkonserter
1 februari 2014 kl 15 – offentlig föreställning
KolliSON
De Geergymnasiet

Norrköpings symfoniorkester
Dirigent: Christoffer Nobin
Regi: Marcus Fyrberg

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157640218857585″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.