• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Krakel med Spektakel på Kulturskolan

Traska till Aska, fara till Vara...
Traska till Aska, fara till Vara. En Hellsing-låt med driv i.

 

Hejsan Petronella ifrån Plaskeby!

 

Trams, flams och lite dans. Lennart Hellsins rim och ramsor blir skol- och familjekonsert när Kulturskolan presenterar Spektakel med Krakel i Hörsalen i början av mars. Än så länge Drippdropp-ar och Ticketack-ar de tre barnkörerna på var sitt håll, Tonhöjdarna i Svärtinge, Tonträffarna i Kimstad och så Tonstänket inne i Norrköping. Plus Spektakelorkestern.

Tonstänket träffas på Ruddammskolan där Kulturskolan har lokaler. Tonstänkets 13 medlemmar går i klasserna 3 till 6 på olika skolor i Norrköping. Musikpedagogen Susanne Pehrsson inleder med uppvärmning, som alla körer måste göra. Rullande rrrrrrr och glidningar uppåt och neråt för att mjuka upp stämbanden. Det går undan.

Fyra färgglada kostymer på en vikskärm hamnar snart på Opsis Kalopsis och Kusin Vitamin och de andra. Några av de äldre barnen har repliker, Krakel Spektakel allra mest. Sedan är det dags att repetera sig igenom Lennart Hellsing-land.

 

Krakel Spektakel, vad tänker du på?
Krakel Spektakel i grön kostym och orange fluga, modell större.

 

– Det blir en gå och stå-repetition idag, säger Susanne Pehrsson.
Kulturskolan gjorde samma föreställning för några år sedan. Den konserten spelades in och nu sätter Susanne Pehrsson på bandspelaren så kören får stöd medan Susanne påminner om gåendet och ståendet.

Det går undan. Kusin Vitamin hänger och svänger med den blå gardinen. Regnet Drippdropp-ar och körmedlemmarna låtsas ha paraplyer i händerna när de säger Hejsan till Petronella från Plaskeby. Till sångerna behövs inga papper, alla sjunger utantill.

– Och så ställer ni upp er till Prickig korv, kan det hända att Susanne Pehrsson säger.

Då gör de det, för är det något Lennart Hellsing är bra på så är det att leka med vardagens ord, dansa med Herr Gurka, både vals och mazurka.

 

Populär låt: Traska till Aska.
Trams och flams. Det märks att en vissa låtar är större favoriter än andra.

 

– Det blir fem föreställningar för 1.000 barn i publiken, fyra för skolorna och en familjeföreställning, säger Kulturskolans biträdande chef Ulla-Britt Eriksson som smyger in en kort stund innan det blir mer trams och flams. – Vi ser det som en marknadsföring mot skolorna.

– Traska till Aska, fara till Vara. Dansen är ett minne blott, nu knallar eleverna rytmiskt i rummet med ortnamnsskyltar i händerna.

Den är det riktigt driv i. Tempot stiger. Och fnisset.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

HÖRSALEN Norrköping

4 mars 2014 kl 18.30 (familjeföreställning)
Spektakel med Krakel
Prod: Kulturskolan

MEDVERKANDE
Ledare: Kristina Burin-Eriksson och Susanne Pehrsson
Tonhöjdarna
Tronträffarna
Tonstänket
Spektakelorkestern

LÄNKAR
Kulturskolan hemsida

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Kostymer. Krakel spektakel, Kusin Vitamin, Opsis Kalopsis (med hatten under) och Fröken Hit och Dit.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.