• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ung scen öst provar Vi Är Nära

Fiskprovning. Efter föreställningen får publiken undersöka scenrummet. Till vänster regissören Freja Hallberg.

 

”Vi fick en hel klass att gråta”

 

Efter provföreställningen säger skådespelarna till publiken: jag tänker på ”vatten”, vad tänker du på? Halsband – stolarna – vänskap – närhet – kärlek – mikrofoner – dusch – badkar – toaletter – roliga kläder – sjunger i duschen…

– Hur kändes det när den ena gick ut och var arg och ledsen och jag var kvar och pratade med er?
– Spännande.
– Verkligt.

Det har blivit vanligt att be publik se föreställningar som inte är riktigt klara. Varför gör Ung scen öst det inför premiären den 28 februari på Vi Är Nära som ni repeterar på Teatervinden på Stora teatern i Norrköping?

– Man måste prova, eftersom vi gör teater för en specifik målgrupp, svarar Jenny Möller Jensen som är en av de två skådespelarna i föreställningen. Vi jobbar mycket med interaktivitet, med kontakt med publiken.

– Jag tyckte om dagens övning. Vi ändrade så att vi öppnade rummet, interagerade med publiken direkt, tillägger kollegan Ellen Norlund.

Hur märker man vad som fungerar och vad publiken tycker?

– Det märktes i början när vi var båda två i rummet, då var det lätt att få igång samtal. När det sedan var bara jag, då var det tyst och jobbigt, säger Jenny Möller Jensen. Den delen måste vi arbeta vidare på.

 


Scenpersonalen torkar upp medan publiken undersöker scenrummet.

 

Provpubliken stannar kvar och undersöker det enorma badrum som utgör både scen och salong. Hela tiden finns någon från ensemblen med, för att fånga upp tankar och reaktioner. Är det riktiga fiskar som simmar i skålen? Kan man sjunga i duschen?

De tre i ensemblen har arbetat fram föreställningen tillsammans, de står också för utformningen av kostym och scenografi.

– Vi önskade oss ett jättestort halsband och så fanns det här på Östgötateatern, inköpt sedan tidigare men aldrig använt, säger regissören Freja Hallberg.

Under senaste tiden har repetitionerna hållits på plats på Teatervinden på Stora teatern. I ett tidigare skede har de varit i Elsas hus i Linköping där Ung scen öst huserar.

– Det är lyxigt att få testa på referensklasserna som kommer till Ung scen öst varje vecka, säger Freja Hallberg. Vi fick en hel klass att gråta när vi provade att få fram gråttekniker som vi gör i början av föreställningen.

 

Flickdröm? Att sjunga i duschen.

 

Freja Hallberg och Jenny Möller Jensen kommer från scenkonstkollektivet PotatoPotato som samarbetar med Ung scen öst i Vi är Nära. Föreställningen är en del i ”I den bästa av tjejvärldar”, ett projekt som ska leda till tre fristående utopiska scenkonstvärldar utifrån feminiteters potential och som spelas på skilda platser.

Vi Är Nära vänder sig till den yngsta målgruppen i Norrköping/Linköping, Radikal vänskap tillsammans med teater Trots i Malmö tar steget till tonåren medan Middagsbjudningen: Feminiteter som potential vänder sig till en vuxen publik i Stockholm.

Vi Är Nära, med stor bokstav i början av varje ord, prövar fantasin om att ha en bästis och drar den så långt det går. En tvåsamhet i ett badrum där man kan sjunga i duschen. Där man kan ha en fisk som gosedjur. Där konflikter kan brusa upp och försvinna lika snabbt som man spolar en toalett.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

TEATERVINDEN, STORA TEATERN Norrköping

28 februari – 28 mars 2014
Vi Är Nära
Ung scen öst / PotatoPotato

AV OCH MED
Freja Hallberg (regi), Jenny Möller Jensen (skådespelare), Ellen Norlund (skådespelare)

LÄNKAR
PotatoPotato hemsida
Ung scen öst hemsida
Östgötateatern hemsida
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.