• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Maria Qvarzells minnesbilder på NP33

Bror i hatten. I ljusboxar lyser bilderna på brodern, klädd som rumlare anno dazumal, i grändens ljus. Tavlans glas speglar bilderna på väggen mittemot.

 

Fynd från den analoga tiden

 

Fotografen Maria Qvarzell hittade foton från 1980-talets Götaborg i en dammig portfölj. Nu visar hon bilder från en period då hon experimenterade med ansikten, kroppar, gestalter i mörker och ljus. Det vi ser är originalkopiorna, de letades fram när utställningen kom på tal.

Dagen före torsdagens vernissage är Maria Qvarzell hemma, förkyld. I stället är det Andrew Jones som hänger upp bilderna i det svarta galleriet på bottenplanet i NP33. Och berättar om deras bakgrund.

– Alla är tagna före 1989. Maria bodde i Göteborg och jobbade på ett fotolabb. Chefen lär de anställda leka med framkallningsmaskinerna.

Bilderna togs med diafilm. Sedan överfördes de till högglansigt fotopapper av hög kvalitet, Prestige hette det. Andrew Jones visar på ett ansikte som skiftar i grönt.

– Det här har hon gjort i framkallningen, Photoshop fanns inte på den tiden.

 

”Woman who is worried”. En serie söker ansiktets känslouttryck, nära varje foto står en liten textrad.

 

Urvalet i utställningen visar olika bildserier, ofta med kvinnor, i ett experimenterande med ljus, färg och skuggor. Intrycket är tysta bilder i natten eller åtminstone skymningen, men helt säker kan man inte vara. Där är en serie med kvinna i urban miljö, invid en kyrka, nästan så man hör klackarna mot marken. Ung kvinna i park, uppspetad på en sten. En serie söker ansiktets känslouttryck, nära varje foto står en liten textrad.

Även kroppsnära studier finns med, som ett undersökande i linjen mellan erotik och form/fält. Händer skalar en apelsin (ett outtalad löfte om kärleksfrukt), stolsrygg mot rygg – där börjar motivet upplösas och bli till fält och nyanser.

Unga män i hatt och frack i grändens gula sken, rumlare från en gången tid och det slutar i rännstenen med flaskan i hand. De bilderna lyser det om, inifrån lådor som Andrew Jones byggt.

– Det är Marias bror. Jag tror att hon ser Charlie Chaplin som inspiratör, säger han.

 

I glas och ram. Minnen från 1980-talets Göteborg, så länge sedan.

 

Alla bilder har placerats i glas och ram, med stora vita passepartouter. De speglar sig lätt i varandra, för ett tyst samtal i det dunkla rummet när man går förbi. Som en hälsning från en annan tid, ett 1980-tal som har tystnat och förts in i minnets dunkel.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

NP33 Norrköping

27 februari – 22 mars 2014
Vernissage 27/2  kl 16-20
A long time ago
Maria Qvarzell

Foto

LÄNKAR
NP33 hemsida
FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157641571433594″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.