• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Slagverkaren Rainer Kuisma hyllades

Anders Dahlstedt
Anders Dahlstedt hyllade Rainer Kuisma med en sonat, på slagverk förstås.


SON firade Kuisma. Bildspel med ljudupptagning från konserten på Crescendo. 1:05 min.

 

SON firade med takt och ton på Crescendo

 

Den 8 april fyllde en berömd Norrköpingsbo, slagverkaren Rainer Kuisma, 80 år. Födelsedagen firade han i födelsestaden Helsingfors där Sibelius-Akademien hyllade Rainer med en slagverkskonsert.

Genom åren har Rainer Kuisma spelat med bland andra Radioorkestern i Helsingfors, Bostons symfoniorkester, Sveriges Radios symfoniorkester, Norrköpings symfoniorkester och Sendai Philharmonic i Japan. Han har också varit lärare på Sibelius-Akademien i Helsingfors och Musikhögskolan i Stockholm.

 

Rainer Kuisma 80 år
Tanja Kaitaniemi Orraryd & Lars Gärd
Petter Svensson
Jubilaren Rainer Kuisma, hyllad slagverkare och kompositör.
Tanja Kaitaniemi Orraryd, violin, och Lars Gärd, puka.
Petter Svensson.

 

Måndagen den 11 april var det Symfoniorkestern i Norrköping, SON, som stod för hyllandet av jubilaren. I samband med Kammarserien Alltid på en måndag som arrangeras av Norrköpings Kammarmusikförening i samarbete med Musikföreningen Crescendo framförde medlemmar ur SON ett program med musik för slagverk.

Lars Gärd på pukor och Tanja Kaitaniemi Orraryd på violin uruppförde Rainer Kuisma’s verk Koktaaminen (Möte) för 6 pukor och violin. Även Nocturne för slagverksensemble uruppfördes.

Anders Dahlstedt framförde bland annat Sonata för Rainer på marimba, vibrafon, crotales, gongar och tamtam. Medan Petter Svensson på marimaba spelade Saudades do Brasil i ett arrangemang av Kuisma tillsammans med Oskar Ekberg på piano.

Musiken i bildspelet är en minut ur Kophtaaminen.

Text, ljudupptagning och foto: Sven Åke Molund

  • CRESCENDO
  • 11 april 2011
    Alltid på en måndag
    Hyllningskonsert till Rainer Kuisma
Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.