• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skynda, snart börjar Scenkonstfestivalen

Återvändare. Kvartersteaterns uppskattade föreställning Status: hipp & fräsch spelas under Scenkonstfestivalen.

 

Teater, clownperformance och hypnos

 

Repetition pågår på Teater Bråddgatan 34. Två herrar inleder ett försiktigt samtal med varandra, den ene klädd i brun skinnjacka, den andre i proper grå rock. På publikplats sitter två regissörer och en röstpedagog.

– Det vi ser på scenen är en soptunna, förklararar regissören Mikael Scott om en röd papperskorg på en stol. Det ska komma en annan soptunna till premiären.

Han och kollegan Hampus Jonsson går avslutningsåret på Marieborgs folkhögskolas linje för teaterpedagoger. Uppsättningen av Peder Sjögrens Möte i parken är en av fem pjäser som ges inom ramen för Marieborgs teaterfestival – i år under samlingsnamnet Se mig – som är en del av den stora Scenkonstfestivalen.

 


Rickard von Zeipel och Jesper Hallbäck repeterar Möte i parken. Marieborgs teaterelever gör fem olika uppsättningar under festivalen. De andra är Contractions, Älskaren, Bubblor och En februarinatt.

 

Drygt en månad lång och växande. Förra året hette den Norrköpings teaterfestival. I år är programpunkterna något färre – cirka 80 föreställningar – men genremässigt har festivalen breddats: med estradhypnos, film och performance vid sidan av ett stort teaterutbud. Scenkonstfestivalen inleds på lördag.

Kvartersteatern är festivalens största spelare med en rad uppsättningar. Två helt nya uppsättningar är Party Time och Teater Quiz. Uppskattade Status: hipp & fräsch återkommer.

– Och så har vi premiär på dröm- och dansspelet Är du vaken nu?, som vår husdramatiker Anna Nygren skrivit, flaggar regissören och koreografen Frida Nyström.

 


Kvartersteatern har premiär på nyskriva Är du vaken nu? – ett annat drömspel.

 

Scenkonstfestivalen utspelas på flera platser. Lilla teatern blir scen för fyra barngrupper från Kvartersteatern medan Studiefrämjandets teatergrupper spelar En annan Rapunzelsaga och Idol 2020 på Bråddgatan. Kulturskolans Alice i underlandet ges både i Hörsalen och på Bråddgatan.

Scenkonstfestivalens paraply rymmer även Teater Inferno som ger Jonas Gardells Isbjörnarna, en improvisationsföreställning med Teater Impuls och Östgötateaterns Swedenhielms, Afternoon poesi och Talkshow. På Arbetets museum ges musikalen Kränkt med Otto Milde som kränkt vit medelålders man.

Vid presentationsrundan inne på Dynamo deltar flera arrangörer. Nystartade Teater Storsvängen 52 – ”ett vänprojekt, vi har repeterat i en källarlokal hemma hos mig” – spelar Meningen med föreningen i regi av Pamela Holmberg. RevolverTeatern och Norrköpings Studioteater repriserar egenskrivna pjäser de spelat helt nyligen, Den sanna kärleken och Agan. Och projektet Lilla dramalabbet ger öppen repetition av barnpjäsen Super-Verklo, som har premiär i höst.

 


Galleristen Karolina Nilsson, till höger, har börjat med performanceaftnar vid sidan av sedvanliga konstutställningar på Galleri Kronan. Under festivalen genomför konstnären Christina Schneider en performance om språket. 

 

Festivalens namnbyte markerar ett bredare utbud. Kanske det mest udda inslaget är Dan Ahtolas Estradhypnos, som utlovar att de som ställer upp som frivilliga försökspersoner kan avbryta sin medverkan när som helst under föreställningen.

– Jag gör en klangperformance om språket, berättar Christina Schneider som efter 25 år på Berlins myllrande kultur- och konstscen flyttat till Norrköping.

Det gör hon på Galleri Kronan som bjuder på en helkväll med performancekonstnärer, bland dem Åke Bjurhamn och Eva Cederwall.

I ytterkanterna av Scenkonstfestivalen påminner Marieborgs teaterlinje om årets pågående 50-årsjubileum, Kulturskolan om sin Dag 24 maj, Pride om sin helg 2-4 maj och Skådebanan om kulturpolitiskt samtal 6 maj: Vad ska vi ha kulturen till? En fråga som medverkande och publik under Scenkonstfestivalen kanske vill svara på.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund, Foto-Kenny Nilsson, David Söderström, Isabell Hoffmann

SCENKONSTFESTIVALEN 2014

26 april – 31 maj 2014
Norrköpings scenskonstfestival
Huvudarr: Kvartersteatern, NBV och Marieborgs folkhögskola med stöd av Kultur- och fritid, Norrköpings kommun

SCENER
Arbetets museum
Cnema
Galleri Kronan
Hörsalen Lilla Teatern
Norrköpings centrum
Norrköpings kulturhus
Oskarskolan
Stora teatern
Teater Bråddgatan 34

MEDVERKANDE
Arbetets museum
Athola Estradhypnos

Dramatiska
Film i Öst
Galleri Kronan
Kulturskolan

Musikteatern Gulasch
Norrköpings Studioteater
Studiefrämjandet
RevolverTeatern
Skådebanan

Studio Tea
Teater Impuls
Teater Inferno

Teater Storsvängen 52
Östgötateatern

Biljettbokning – till Östgötateatern, Norrköpings Studioteater och Teater impuls på respektive hemsida. Varje arrangör sätter sina egna priser – inget festivalpass. Merparten av arrangörerna tar endast emot kontanter.

LÄNKAR
Norrköpings scenkonstfestival hemsida

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644219254256″]

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.