• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Familjärt och tidlöst i En knäpp revy (recension)

Anders Håkansson förklarar sig. Och ger en inblick i mer och mindre glamorösa sidor av artistlivet.

 

Hemsnickrade texter är bäst!

 

Det glittrar i sommarvinden. Chopp Events sommarrevy har flyttat in i ett jättetält som ska stå hela sommaren på nya spelplatsen Teatertorget i Knäppingsborg. Scenen är större än någonsin och publiken har gott om plats och ser bra. Här levereras en rad medleyn i kombinerade sång-och-dansnummer. En knäpp revys styrka ligger ändå i texterna, modell något för alla, och även om smaken är delad så tar Pontus tant Dagny hem priset.

Scenen är naken så när som två rejäla staplar med högtalare på ytterkanterna. Vid några få tillfällen dyker det upp en stol. Glittret hänger i bakgrunden, det blixtrar när vinden rör de lätta remsorna. Färgskalan i kostymerna är genomgående återhållsam: svart, vitt, och guld. Kvällsblåsten som svalkar genom tältets breda öppningar ger naturlig fartvind i håret.

 


Snyggt men inte vågat i inledande Revyernas fest. Lars Fager, Elin Ringborg, Anders Håkansson, Kajsa Berg och Pontus Helander.

 

Scenen är större än någonsin, ändå tränger aktörerna ihop sig gång efter annan i sång-och-dansnumren. Jag hoppas de vågar ta mer plats framöver. Medley tycks i huvudsak vara svaret på musikfrågan: Fredrik Kempe-medley (Sanna Nielsens med fleras låtskrivare), Alcazar-medley, Frankie Boy-medley levereras fullt dugligt med dansanta grupperingar.

Sista medley är fina Monica Z-hyllningen med Elin Ringborg som Chopp Events eget lingonris (Uffe Holmertz texter). Där även ljud- och ljusansvarige Frontiers-Magnus Jonsson kliver upp på scenen med sin saxofon.

 


Raffiga Juni och Juli har mycket gemensamt. Med Elin Ringborg och Kajsa Berg som leopardfläckiga vampar.

 

Jag saknar ett eller två riktigt bra dansnummer, Chopp Event kan, det vet jag. Styrkan i sommarens revy ligger snarare i texterna (med eller utan musik), modell något för alla. Det känns småputtrigt i börja men tar fart. Inga riktigt stora gapskratt mer av eftertanke. Hälften av texterna är hemsnickrade och de är också de jag tycker bäst om.

Ensemblen sätter en familjär stämning redan från inledande Revyernas fest. Publiken ingår definitivt i familjen. Det gör även dottern i en ”modern” skilsmässofamilj med intensivt besöksschema. Lars Fagers överårige Per Olof Frej söker Europa för att finna den rätta. Den kungliga familjen har utökats med två småsessor, fantasin om hur det kan låta om 18 år hoppas jag får chansen i Revy-SM. Det är Kajsa Berg som skrivit åt sig och Elin Ringborg. De två tjejerna utgör ett bra par vid fler tillfällen under kvällen.

 


Dagnys monolog är en vilopunkt i en snabbt förbiilande sommarrevy. Pontus Helander väcker intresse för vanliga ovanliga människor.

 

Sex, svordomar och gamlingar i vårdsvängen avnjuts förstås, och lite småbus. Det politiska lämnas därhän bortsett från en eller två slängar åt SD. Och även om smaken är delad så väger Pontus Helanders tidlösa Dagny kommer tillbaka tyngst. Hen lyckas få även icke inbitna Norrköpingsbor att längta till åren då Smyg In var stället där allt hände.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

 BÄSTA MONOLOG
Dagny kommer tillbaka av och med Pontus Helander
Får vem som helst som varit på Smyg In att bli nostalgisk – och får den som inte varit där att inse att hen missat nåt.

BÄSTA DIALOG
Kungligt knäppt med Kajsa Berg (text) och Elin Ringborg
Inblick i den kungliga svenska avundsjukan – om 18 år.

BÄSTA MUSIKNUMMER
Monica ”Z” med Elin Ringborg (text: Uffe Holmertz)
Östgötskt lingonris med stil.

MEST PERSONLIGT
Vem är Anders Håkansson? med densamme (text: Anders Håkansson och Pontus Helander)
En underdogs bekännelser.

 

TEATERTORGET KNÄPPINGSBORG Norrköping

5 – 26 juni, 5 – 23 augusti 2014 kl 19
En knäpp revy

Prod: Chopp Event

MEDVERKANDE
Pontus Helander (äv. texter samt iscensättning tills m ensemblen)
Anders Håkansson (äv. texter samt koreografi)
Lars Fager (äv. text)
Kajsa Berg (äv. text samt koreografi)
Elin Ringborg

LÄNKAR
Chopp event hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.