• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hur låter Norrköping?

Lars Jonsson och Anders Karlin
– Hör ni bra? Vid pressträffen medverkade Lars Jonsson från KSM, Kultur Samhälle Mediegestaltning vid Linköpings universitet, tillsammans med Anders Karlin vid Norrköpings stadsmuseum.

 

Vattenbrus och spårvagnsgnäll i stadens eget soundtrack

 

Hur låter egentligen Norrköping? Vilka ljud är typiska och omisskännliga, som klart och tydligt är hämtade ur stadens ljudlandskap? Är det en gnisslande spårvagn, rådhusets klockspel, Strömmens dundrande vattenfall, eller Peking Fanz skrålande hejaklack?  Det är Stadsmuseet som ställer frågan och en ljudtipsare med lite tur kan vinna en inspelningsapparat.

– Vi använder ljud hela tiden, ljud finns runt om oss men vi är dåliga på att dokumentera ljud. Och vilka ljud är typiska för Norrköpingsborna?

Stadsmuseets intendent Anders Karlin ställer frågan och har nu tillsammans med Linköpings universitet/KSM valt att göra en samtidsdokumentation av lokala ljudmiljöer och verksamheter. Men för att kunna hitta de mest typiska norrköpingsljuden vädjar man nu till Norrköpingsborna om hjälp. Det är ju de som bor i staden som vet hur det verkligen låter.

Under de tre veckor som utställningen Mogen 30-åring söker kontakt pågår så har man med start lördag den 7 maj också en ljudhörna i lokalen. Där kan man lyssna på några typiska ljud som spårvagnar, rådhusklockor, konsertpublik i foajén och Dolphins hejaklack.

 

Ljudexempel Ljudexempel Dolphins

 

Allmänheten inbjuds alltså också att föreslå och beskriva ljud som man själv tycker borde spelas in och bevaras. Man kan även mejla in en ljudslinga på max 1 minut på ett ljud man tycker är intressant. När utställningen upphör den 22 maj kommer man bland de inlämnade tipsen att lotta ut en inspelningsapparat.

Syftet med denna satsning är dels att dokumentera stadens ljud för eftervärlden, dels att försöka sammanfatta stadens karaktär och själ genom dess ljud. Det slutliga målet blir en ljud-CD där ett antal representativa ljud blir till ett verkligt soundtrack till staden Norrköping.

Ljudfilerna kan skickas till norrkopingsljud@norrkoping.se och ljudhörnan kan på så vis komplettas under visningstiden. Kvalitén på ljudet behöver inte vara speciellt bra då man kommer att göra egna inspelningar från de miljöer man tipsas om.

Text och foto: Sven Åke Molund
Film: KSM / Norrköpings Stadsmuseum / Sven  Åke Molund / Ann-Charlotte Sandelin

 

  • STADSMUSEET Norrköping

  • 7-22 maj 2011
    Norrköpingsljud

LÄS MER
Stadsmuseet firar med soppkok Kultursidan 4 maj 2011

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Hur låter Norrköping?

  1. Pingback: Norrköpings stadsmuseum fick ungas vardagsbilder (reportage) | KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.