• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konstvernissage och vårkonsert i Skärkind

Akvarell 2 av Jussi Suominen
Färgstark. Porträtt i akvarell av Jussi Suominen.

Ljusa bilder och sköna toner

 

”Himlen är mitt tak, sanden mitt golv och havet en oändlig dörr.” Så beskriver konstnären Jussi Suominen sin bakgrund när han visar upp några av sina akvareller på GalleriLi i Skärkind. Jussi föddes i december 1948 på finska västkusten och tidiga barndomsminnen är bland annat att han gärna vandrade ensam på stranden vid det öppna havet och i skogen för att skåda ljus och skuggor.

Jussi Suominen har arbetat med autistiska personer och menar att det bidragit till hans försök att gestalta människans inre upplevelser i sina akvareller. Man kan konstatera att även detta återspeglas i de verk som han visar – skira och flödiga akvareller som är målade i Spanien där han bott sedan 2004.

Konstnären har tidigare ställt ut i Sverige, Finland, Venezuela och – förstås – i Spanien. Senaste visningarna i Sverige var år 2007 på Galleri Hassel i Söderköping.

Invigde utställningen gjorde oppositionsrådet i Norrköping, Fredrik Bergqvist.

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/5709699986/[/flickr]

Par i musik: Åsa Sjöberg sjöng i Skärkinds kyrka tillsammans med Claes Löfgren.

 

Ska något hända i Skärkind så kan det lika gärna hända dubbelt upp. Så resonerar driftiga galleristen Lili Stenmark som med hjälp av samarrangörer ofta ordnar föreläsningar och samordnar konserter i kyrkan tillsammans med Borgs församling. Nu hölls, i anslutning till konstvernissagen, även vårkonsert i Skärkinds välbesatta kyrka. Åsa Sjöberg och Claes Lövgren bjöd tillsammans med Roland Engdahl på ett omväxlande program.

Åsa Sjöberg är ju välbekant i Norrköpingstrakten både som sångerska och programledare. Roland Engdahl är också välbekant för sitt piano- och trombonspel. Helsingborgaren Claes Lövgren är vi inte lika bekanta med i Norrköping men han har en dansorkester som heter just Claes Lövgrens.

I Skärkinds kyrka sjöng Åsa och Claes både solo men också duett. Deras version av Cole Porters ”True Love” – minns Grace Kelly och Bing Crosby – uppskattades verkligen av publiken. Claes visade också prov på sitt dragspelskunnande i bland annat ”Svinsta skär”.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

  • GALLERI LI Skärkind

  • 8 maj – 5 juni 2011
    Jussi Suominen

UTSTÄLLNINGEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KONSERTEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.