• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Poesi som en humanistisk dator (recension)


Poesisamlingen (Ämne saknas) har ett omslag som för tankarna till en akademisk uppsats.

 

Träffsäkert barn av sin tid

 

En bottenlös längtan att få skriva (en längtan som nästan blir till ett tvång). Att få skriva av sig och få ur sig alla idéer som snurrar runt i skallen. Men man kommer inte långt. Några rader här och där som inte förmåtts ta sig vidare. Som en humanistisk dator vars tankesystem väntandes läser in informationen som aldrig når fram. Tusentals tankar som aldrig ser dagens ljus. Diktaren har intellektuella och vältänkta konstnärliga ambitioner, men han är ett barn av sin tid, som här gör en träffande skildring av den. Denna snabba, digitaliserade värld, där tålamodet blivit fört åt sidan. Ett samhälle där självklara moraliska frågor ändras kors och tvärs hela tiden. Livets stora frågor, innehållsrik kärlek eller enkel ro fysisk tillfredställelse. Vi vill så mycket, men kommer aldrig till skott.

Ett exempel är raderna:

DISKRIMINERAD AV PROSA

istället. denna poesi. som. monumentalisering. av ickeplatsen.

Dessa kan man tolka som en både frivilligt och pliktskyldigt försvar av dikten som konstform. I dessa tider när dikten fått en så undanskymdroll i litteraturen, till förmån för romanen.

Filip Lindbergs diktsamling, skriven i en postavantgardisk tradition, svämmar över av tolkningsmöjligheter. Vad vill diktjaget ha sagt och vad är det ute efter?

Det är ett intressant och tankeväckande litet verk med stort innehåll. Det är roligt och spännande med någon som vågar och vill låta saker och ting ta tid. Det som till en början kan te sig som slumpmässigt nedkrafsade meningar, får med tiden en allt mer tydlig mening. Den växer för varje genomläsning. Så läs texten och läs den sen igen! Den tålmodige blir rikligt belönad!

Text: Anton Augustsson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin
Grafisk form/poesi: Filip Lindberg

BILDSPEL (FLASH) FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA PÅ BILDEN

ALT/MOBIL: SE BILDERNA HÄR

POESI

(Ämne saknas) – ett. internaliserat själv-porträtt
Filip Lindberg
Pupill förlag
2014

Finns tillgänglig som e-bok via nätbokhandlare, ex Bokus, Adlibris.

LÄNKAR
Pupill förlag hemsida
Lyrikperformance på Kronan reportage Kultursidan.nu 24/1 2014
Filip Lindberg tolkar om konsten på Popsi reportage Kultursidan.nu 7/3 2013

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.