• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Marie – Louise Ekmans filmer och pjäser på Norrköpings konstmuseum


Filmstill ur Hallo Baby


Filmiskt på konstmuseet

 

På Norrköpings Konstmuseum invigs i dagarna utställningen om Marie-Louise Ekmans filmer och pjäser. Utställningen presenterar en del i hennes konstnärskap som man från museets håll menar aldrig har visats på ett liknande sätt. Entréplanets gallerier har vigts åt filmvisningsutrymmen samt ett rum där relaterade verk ur museets samlingar visas.

De åtta filmerna, gjorda mellan 1976 och 2005, två inspelade sommarprat i P1, från 1993 och 2008, samt en radiopjäs visas i gallerierna som byggts om till en något labyrintartad konstruktion. Utställningsintendent Mia Zeeck framhåller man att man ville göra en utställning utan början eller slut, där besökaren själv skall kunna gå runt och finna sin väg bland verken.

Just satsningen på filmmediet överlappar med Harlekinens flytt från konstmuseet till de nya lokalerna på Visualiseringscenter, och museichef Helena Persson påpekar att detta är ett utmärkt tillfälle att omforma och utarbeta verksamheten så att den på ett bra sätt kan utnyttja den resurs som biosalongen faktiskt är. Sannolikt finns det många spännande möjligheter att utnyttja en biograf i anslutning till ett konstmuseum, och satsningen på Marie-Louise Ekmans filmskapande är en passande öppning.

Under utställningens gång, 14 maj till 4 september 2011, kommer hennes filmer visas både i gallerierna 3 och 4 och i Harlekinen. Inom ramen för den faktiska utställningen har man valt att visa längre filmer som Hallo Baby (106 min), Asta Nilssons sällskap (81 min) och  Puder (90 min) i kombination med kortare verk som Strip- tease (3 min), Sagan om den ensamma damen (5 min), Sagan om den lilla, lilla flickan (14 min) och Målarskolan (10×20 min). Syftet med detta har bland annat varit att göra besöket på utställningen mera praktiskt hanterbart för besökaren, som  då lätt kan välja formen på sitt besök.

Vidare visas under utställningsperioden i Harlekinen även:

 • 5 juni kl.14: Barnförbjudet,1979 (81 min)
  Förfilm: Sagan om den lilla flickan och stora kärleken, 1986 (23 min)
  3 juli kl.14: Fadern, sonen och den helige Ande, 1987 (97 min)
  Förfilm: Mamma, pappa, barn, 1977 (32 min)
  7 augusti kl. 14: Den hemliga vännen, 1990 (90 min) Från 11 år

  Förfilm: Sagan om den lilla flickan och stora kärleken, 1986 (23 min)
  4 september kl.14: Stilleben, 1985 (110 min)

  Förfilm: Mamma, pappa, barn, 1977 (32 min)

Flera av dessa filmer har tidigare endast visats på biograf- och premiärvisningar och har på grund av de ömtåliga 35 mm kopiorna inte kunnat digitaliseras, och det är därför något av en unik möjlighet till filmupplevelse som under sommaren finns på Norrköpings konstmuseum. För den som känner att det blir mycket att ta in på ett besök så underlättas återbesök på museet av det faktum att en biljett gäller för både hela utställningsperioden och för Harlekinens relaterade bioprogram.

Att man från museets håll valt att framhålla filmproduktionen i Ekmans skapande och därigenom helt valt bort måleriet kan för ändamålet betraktas som positivt. Det är inte frågan om vems värld det är vi träder in i, och vilken del av den värld som är viktig här och nu. Förvisso skulle det kunna påpekas att en stor del av Ekmans skapande till viss del förbises, men som sagt inte utan grund. Att blanda in andra uttrycksformer hade med största sannolikhet endast bidragit med röra till en utställning som redan från början presenterar en stor mängd visuella och auditiva intryckt.

Vidare så är hennes måleri nästan som en organisk del av filmskapandet, vilket gör att betraktaren aldrig berövas vetskapen att det här är frågan om en mycket mångsidig konstnär. I de av Ekmans filmer som visas i utställningen märks redan från början tydliga återkommande teman, vilka utställningsintendent Mia Zeeck betonar att man under uppbyggnaden varit mycket medvetna om. Mänskliga relationer, roller och fluktuerande maktbalanser står ständigt i centrum och det blir en särartad upplevelse att gå från rum till rum och medan de olika berättelserna flätas in i varandra, och ekot av det man just sett aldrig riktigt dör ut.

Text: Karolina Nilsson
Foto: Norrköpings Konstmuseum

 

 • NORRKÖPINGS KONSTMUSEUM

 • 14 maj – 4 september 2011
  MARIE LOUISE EKMANS FILMER & PJÄSER


 

 • VERNISSAGE LÖR 14 maj kl 11–17
  Fri entré på vernissagedagen
  14.00 Museichef Helena Persson hälsar välkommen
  Marie-Louise Ekman berättar om sitt konstnärskap
  15.00 Marie-Louise Ekman presenterar utställningen
  15.30 Filmen Mamma pappa barn visas i Harlekinen, 32 min. Begränsat antal platser
 • ENTRÉ
  60 kr ordinarie, 40 kr pensionärer
  Filmprogrammet i Harlekinen ingår i entrén
  Alltid fri entré för unga till och med 26 år och för medlemmar i Konstmuseets Vänner.
  Även fri entré på Nationaldagen 6 juni, Augustifesten 18–21 augusti
  och under midsommarveckan.
 • OFFENTLIGA VISNINGAR JUNI- AUGUSTI
  Onsdagar kl 18 och torsdagar kl 14

MER INFO: Norrköpings konstmuseum

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Marie – Louise Ekmans filmer och pjäser på Norrköpings konstmuseum

 1. Pingback: Möte med Marie-Louise Ekman | KULTURSIDAN.nu