• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Unga dansare på sommarjobbsturné


Förebild. Professionella dansaren Anna Trobäck räknar och visar före.

 

”Vi har ett tränat kroppsminne”

 

Tretton unga dansare lever sin dröm under tre intensiva sommarveckor. De skapar en dansföreställning som snart visas i Söderköping, Linköping och slutligen i Norrköping. Bakom projektet står Tromäki Dance Company och Impro.nu.

– Åka tåg är mysigt, det går fort så det är inga problem.
Fast just den här dagen fick Inez Aoufi, Alva Zako och Julia Bylund en lite lugnare morgon, med repetitioner på Folkuniversitetet i Norrköping i stället för i Linköping. Den första veckans träningsvärk har lagt sig och koreografierna börjar sitta. Alla tre går på De Geergymnasiets dansprogram, Alva och Julia har gått ut första årskursen, Inez andra året. Sommarlovet har varit lugnt, fram till nu. Och de har upptäckt att två danstimmar om dagen i skolan är något annat än proffsdansarnas sex timmar.

 


Repetition. Böjda ryggar och inramade ansikten.

 

De pausar efter en genomgång av koreografin till Sjostakovitjs Vals nr 2 som här hämtats ur Stanley Kubricks film Eyes wide shut. Kanske det är ljudanläggningen som är skrällig, det låter som en repad skivinspelning av ett halvklassigt wienerkapell. Perfekt inramning till rörelserna, snabba handledsvridningar, böjda ryggar och överraskande ballerinapose.

Anna Trobäck och Silja Koivumäki som står bakom Tromäki Dance Company betraktar dansarna. Efteråt går de in, förtydligar rörelser. ”1-2-3-4-5-6-7-8” säger Anna Trobäck och visar. ”Jaha, så där är en paus” förstår dansaren. De tar om steget tillsammans.

Silja Koivumäki går in på ett annat håll och lär ut en ny armrörelse till en grupp av tre dansare, ena handen stryker uppför andra armen. När tre av tretton gör det blir det ett intressant tillägg till den gemensamma grunden. Stycket tycks vara fullt av sådana undergrupperingar.

– Vi har oftast en koreografisk grund som vi börjar med. Sedan utvecklar vi vidare. Ibland är det planerat, ibland skapar vi rörelsen i stunden. Armrörelsen var här och nu, säger Silja Koivumäki.

Hur kommer dansarna ihåg alla stora och små rörelser?

– Vi har dansat sedan vi var små, vi har ett tränat kroppsminne, försöker Alva Zako och Inez Aoufi förklara.

– För mig är tekniken så ny så jag måste nöta mer, säger Julia Bylund. Det är mer kickigt i street, som jag kommer från. Hiphop är som att bygga lego, modern dans är som att hålla på med play doh deg, mer flytande rörelser.

 


Utdelning. Ett vitt kuvert med rött sigill och en vit fjäderpenna blir effektfull rekvisita.

 

Resultatet ska bli dansföreställning Elucotion! på turné, bestående av flera koreografier. Ledarna står för merparten av koreografierna men deltagarna har också fått utveckla egna danser. Ordet ”elocution” står för kommunikation och de repeterar ett stycke med rekvisita, kuvert och fjäderpenna.

– Vi har jobbat med vett och etikett i tal och skrift fast genom dans, och också jobbat lite med röst, säger Anna Trobäck.

Från dansgruppen Impro.nu kommer Jessica Rezko som ofta utgår från improvisation i sitt arbete. Hon står för en av föreställningskoreografierna där hon styr upp danseleverna med regler.

– Det är jättekul att pröva på att arbeta med dans. När man tjänar pengar känner man att man måste prestera. Köra på även om man är trött, säger Inez Aoufi.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ETT DRÖMSOMMARJOBB I DANS

Sommaren 2014
Elocution!
Tromäki Dance Company och Impro.nu

TURNÉ
12/8 Söderköping kl. 13.00 Tyrislöt camping och 17.00 Kanalhamnen
13/8 Linköping kl. 13.00 och 16.00 Trädgårdsföreningen
14/8 Norrköping kl. 13.00 och 16.00 Norrköpings Konstmuseum

LÄNKAR
Ett drömsommarjobb hemsida
Tromäki Dance Company hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.