• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vem vill du vara på Augustifesten?


Självmedveten? Augustifesten är full av budskap.

 

En folkfest som säljer attityd

 

Skrikande skratt i karusellerna. Grälla färger. Och så alla dessa budskap. Augustifesten vill vara alla Norrköpingsbors drömfest och många känner sig kallade till stråket mellan Tyska torget och Kristinaplatsen.

Skriken hörs lång väg från den virvlande karusellen. Från den uppblåsbara rutschkanan är rösterna inte lika starka. Utsikten från höjdarattraktionen är hisnande, än mer hisnande är det fria fallet.

Framför Konstmuseets strama fasad tycks en kulturkrock svischa förbi. Det kanske är en synvilla, för visst ryms glitter också innanför tegelväggarna.

 


Kulturkrock. Eller?

 

Varför glittrar allt på ett tivoli? Marknadsstånden som lyser, blinkar eller åtminstone lockar med bilder, hänger på populärkulturens ikoner. Aluminiumballonger fyllda med helium strävar uppåt, klasar med budskap: gå med Spiderman på barnvagnen idag. Imorgon kan det vara försent.

Vem vill du vara på Augustifesten? Attityd och tuffhet mer än solskydd sitter i t-shirts, solglasögon och kepsar. Den som köper betalar för att förstärka varumärken för turistmål och alkohol, i bästa fall sitt ego. Streetlogon OBEY är något så ovanligt som ett välgörenhetsdrivande varumärke, om det bara inte är piratkopior.

 


Påfyllning. En vän på marknaden.

 

Låt ditt barn bli ett monster. En snäll hund går också bra. Stickade mössor värmer när ballongerna spruckit och höstvindarna blåst bort sommaren. Än så länge kan du svalka dig med en brun läskedryck som är så känd att den kan sätta vilket namn som helst på flaskan. Nu är turen kommen till bubblarna, namnen som nästan dött ut men åter funnit nåd för trendkänsliga föräldrar som söker det unika.

I hörnet står andra budskapsmånglare. Inte lika färgstarka, just i denna stund lockas ingen men de putsar på sitt budskap i väntan på valdagens bekräftelse, att det bjärta och skrikiga, det främmande inte lockar alla.

En knarkare som inte får sålt drar kniv. Snart kommer polisen. Festen fortsätter en dag till.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

NORRKÖPING

13 – 16 augusti 2014
Augustifesten

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.