• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nyfunna hällristningar i Himmelstalund

Ett stort hjul.
Fornfynd. Detta ovanliga hjul med dubbla ringar och många ekrar hittades på Yxhällen under lördagskvällens visning.

 

Staden med flest hällristningar i hela världen

 

Jag svänger förbi Hällristningsmuseet för att titta på utställningen Stadsmuseet så stolt invigde för drygt ett år sedan. Jag hade hoppats på att det skulle tillkommit något, men jag blir besviken. Den är (fortfarande) jättesnygg, men jag tycker den saknar substans. Det känns som en början till något som har kommit av sig. Var är alla fakta? Var kan jag lära mig mer? Vänder man sig till… barn?

 


Flera skepp hittades på Yxhällen tillsammans med andra ristningar.

 

Desto roligare är det då ute på hällarna. Här hittar jag Stadsmuseets intendent Sofia Hammarqvist och arkeolog Therese Furuskog. Man håller på att dokumentera de nya fynden efter gårdagens belysning av hällarna. Det är ju massor!

Det var den så kallade Yxhällen som belystes. Här fanns inga fynd av människofigurer och djur tidigare. Men de fanns i det fördolda. Smått sensationellt är också fyndet av en hjulbild med många ekrar och dubbla ringar. Jag har aldrig sett något liknande. En ny yxristning har man också hittat. Och ett antal skepp. Jag blir helt yr av upphetsning. Varför kastade jag bort gårdagen på medeltidsmarknad? Men 17 lyckliga själar var med igår.

Det var på samma häll som Therese hittade den fyrhjuliga vagnen förra året. Tvåhjuliga vagnar har vi ju ett antal… men en fyrhjulig! Fattar ni? Gå och titta själva då, den är vackert imålad.

Det är inte alla som fattar hur fantastiska och unika Norrköpings hällristningar är. Särskilt inte kommunens styrande, för då skulle detta marknadsföras mycket bättre. Här har vi staden med flest hällristningar i hela världen. Var är alla busslaster? Var är de dagliga guidade turerna sommartid? Det är dags att vakna nu!

Visst har man byggd upp fina stråk och ordnat belysning och informationstavlor. Men man har stannat halvvägs. Vi måste slå oss för brösten.

– Många tycker att ristningarna i Tanum är fantastiska, och det är de, men våra är generellt sett äldre, säger Therese. De bohusländska fortsätter in i järnåldern.

Och det var ju tack vare våra hällristningar man knäckte dateringen till bronsåldern, svarar arkeologen i mig.

 


Rödmålad. Den fyrhjuliga vagnen som upptäcktes 2013 ger fördjupad kunskap om landskapets tidiga historia.

 

På de stora plastarken på stenen är Sven-Gunnar Broström och Kenneth Ihrestam fullt sysselsatta med att rita in de nya bilderna. Dessa jätteark scannas sedan in och förminskas till för publicering lämplig storlek, berättar de. Dom har i många år jagat hällristningar som frilansuppdrag. Till en början som hobby och extraknäck, men nu är de pensionerade och har mer tid. Närmast ska de undersöka området där Ostlänken ska dras.

När jag får höra att det var de som upptäckte ristningarna i Släbro i Nyköping 1984 är det nästan att jag ber om autograf. Nördig? Jag?

Ett tjugotal personer har kommit tidigare under dagen. Jag fick lyxen att vara ensam med eldsjälarna en timme, men jag önskar fler hade hittat dit. Är det dåligt annonserat? (Vi hade det i kalendariet.) Men så på slutet droppar det in lite folk och jag avlägsnar mig motvilligt.

Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HIMMELSTALUND Norrköping

30-31 augusti 2014
Arkeologidagen
Samarr: Föreningen Forntid i Norrköping och Norrköpings stadsmuseum

LÄNKAR
Föreningen Forntid i Norrköping hemsida
Hällristningar. se hemsida facebook
Norrköpings stadsmuseum hemsida facebook Arkeologidag i bara Mässingen reportage Kultursidan.nu 1/9 2014
Dolda hällristningar i ljuset på kvällen reportage Kultursidan.nu 25/8 2013
Ny utställning och planer lyfter hällristningarna reportage Kultursidan.nu 23/5 2013

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Nyfunna hällristningar i Himmelstalund

  1. Pingback: Hällristningsjakt i Klockaretorpet | KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Theres sätter värde på hällristningarna | KULTURSIDAN.nu