• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Världskul med Ale Möller & Kulturskolan

Basfiol och flöjt.
Basfiol och flöjt. Norrköpings Ungdomssymfoniorkster NUSO, repeterar i Hörsalen inför sin del av konserten tillsammans med Ale Möller Trio i De Geerhallen på lördag.

 

Låtarrangemang för unga musiker

 

Spelglädje från hela världen. Kulturskolan konserterar i De Geerhallen på lördag tillsammans med Ale Möller Trio och Mamadou Sene. Ale Möller är känd för sin världsmusik med folkliga rötter, han kan mixa musik från Västafrika med låtar från Dalarna. Nu har låtarna arrangerats för musikelever.

EXTRA BILDSPEL FRÅN GENREPET LÄNGST NED.

 


NUSO under ledning av Leif Fredriksson.

 

Kulturskolan i Norrköping har en förmåga att satsa på kvalificerad undervisning för alla sina cirka 1600 elever. Skolan satsar också på stora publika arrangemang där eleverna är aktörer och det är kanske en bidragande orsak till att Norrköping har så många duktiga musiker och artister som gått vidare i sin karriär.

Nu är det dags för en riktigt stor satsning igen då Kulturskolan intar Louis De Geer lördagen den 6 september. Från skolan kommer cirka 250 musiker och artister att stå på scenen tillsammans med Ale Möller Trio och Mamadou Sene. Säger inte så mycket för den som inte direkt kommer på vem Ale Möller är, men undertiteln till Världskul är Spelglädje från hela världen.

Ale Möller beskrivs som en konstant utforskare som alltid är på väg någonstans. Hans huvudsakliga inriktning är tolkning av folkmusik och Ale har fått priser och utmärkelser för sitt arbete. Han blev mycket uppmärksammad för musiken till uppsättningen Den stora vreden som gjordes av Folkteatern i Gävle sent 1980-tal. Den egna orkestern Ale Möller Band fick en Grammis för debutskivan Bodjal som släpptes 2004.

Ale Möller har också, som fjärde pristagare genom tiderna, fått Sir George Martin Award som i våras delades ut i närvaro av förre Beatlesproducenten själv. Ale Möller fick också, år 2000, en gästprofessur i folkmusik vid Sibelius-akademin i Helsingfors.

 


Ale Möller Trio kom till Hörsalen redan i maj för en första genomgång tillsammans med Kulturskolans elever.

 

Med sig har Ale, när han framträder tillsammans med Kulturskolan, sin Ale Möller Trio med Mats Öberg och Olle Linder. Som gäst framträder också Mamadou Sene med sång och dans. Mamadou brukar spela med i Ale Möller Band och har även stått på scenen på Stockholms stadsteater. Han kommer från Senegals landsbygd och kom till Sverige för knappt 20 år sedan. Han är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och betraktas som traditionell folkmusiker. Hans främsta instrument är den ensträngade fiolen ritin.

När man googlar på Ale Möller och Mamadou Sene så framstår det klart att de kallas för Sveriges mest kända världsmusiker och då är kopplingen ganska klar till titeln Världskul på Kulturskolans stora satsning. Denna började med att all kulturskolepersonal hade en studiedag i januari tillsammans med Ale Möllers Trio och Mamadou Sene. Låtar lärdes och konsertupplägg planerades.

Fyra lärare bestående av Annika Vikström, Allan Christensen, Lena Lindström och Sonja Nichols bildade en projektgrupp som har lett repetitionerna och logistiken under instuderingen. Några lärare har arrangerat melodierna för elever på olika nivåer. Innan sommaruppehållet hölls en stor gemensam repetition med Ale Möller Trio och alla elever den 5 maj. Under hösten har repetitionerna pågått med olika konstellationer från Kulturskolan. När detta skrivs är det bara genrep kvar innan konserten startar kl 16.00 på lördag i Louis De Geer.

 


Blåsare på högkant.

 

Fortfarande duger den slitna Hörsalen till replokaler för lite större grupper och vi besökte på tisdagseftermiddagen den sista repetitionen innan fredagens genrep och lördagens konsert. På notställen ligger noterna till fyra melodier som man kallar Symfoniorkesterlåtar. Gruppen på scenen är Kulturskolans egen symfoniorkester NUSO som står för Norrköpings ungdomssymfoniorkester. Dirigent vid repetitionen är Leif Fredriksson. Det låter riktigt bra!

Kulturskolans rektor Hans Eriksson lyssnar stolt på sina elever. Han berättar också att repetitionerna i Hörsalen delvis sammanfaller med Kulturskolans flytt till nya lokaler i Ektorp – en flytt som han är glad över då merparten av verksamheten samlas under ett och samma tak.

Text: Sven Åke Molund
Foto: Sven Åke Molund och Ulla-Britt Eriksson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

6 september 2014
Världskul – Spelglädje från hela världen

NUSO Norrköpings ungdomssymfoniorkester
Ale Möller Trio
Prod: Kulturskolan

PROGRAM
Min första cykel Ale Möller
Bodjal Trad Västafrika
Pål Karls vals Trad Dalarna
Mousna/Sousa Trad Västafrika
Sommarvals Ale Möller
Fin är du/Sörmlandspolskan Trad Sverige
Kling klang, klockan slår / Halling från Ekshärad Trad Finland/Värmland

Höstjägaren Ale Möller
Anathema Ale Möller
Adona Mamadou Sene
Alagi Falou/Eklundapolska Trad Västafrika/Viksta Lasse
Storgucken/Doli ale Möller/Trad Västafrika
Psalmodika Ale Möller
Jiggan Ale Möller

LÄNKAR
Ale Möller Trio hemsida
Kulturskolan hemsida

BILDSPEL FRÅN GENREPET (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.