• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bokmässa med växtkraft

Mingla.
Den stora röda rosen gör bilden. Heléne Njord-Westerling både kan bjuda på sig själv och konsten att mingla.

 

Flera nyutgivna böcker på mässan

 

Författare, förläggare och bokhandlare. Om konsten att mingla. Nysläppt deckare. Hästar på Vikbolandet. Trebokstavig hyllning till en argentinsk författare. Och det är mer liv, fler seminarier än någonsin. Tredje gången gillt för Östergötlands bokmässa.

Kanske lördagens bokmässa på Linköpings stadsbibliotek mest lockade lokal publik, inte minst som den sammanföll med konst- och kulturfesten City Art Link. Men författarna, förläggarna och bokhandlarna kom från hela Östergötland – 60 utställare fyllde hela bottenplanet och ljusgårdarna på källarplan. I år stod bokborden inne i biblioteksdelen.

 


Äldre kvinnliga författare på bibliotekets Litterära stig.

 

Kvinnliga östgötska författare var mässans tema. I bibliotekets eget underjordiska museum står utställningen Litterär stig som presenterar författare från 1800-talets rysardrottning Aurora Ljungstedt till 1900-talets berättare Berit Spong.

Annars var mässans stora dragplåster litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström. Efter hennes välbesökta föredrag om Moa Martinson stod Sällskapet Moas Vänner väl placerade för att få en lång kö av Moa-frälsta vid sitt bokbord.

Lite senare på dagen avslöjades sanningen om vem som var far till Moa Martinson. Anders Teodor Andersson Lundin tjänade som dräng på den gård dit Kristina Svartz kom för att arbeta som piga. Det är Annika Johansson som forskat i kyrkböcker och rättegångsprotokoll.

Författare på stora uppburna förlag och på små förlag eller rentav egenutgivna, samsades om utrymmet. Vikbolandsförfattaren Gertrud Hellbrand, utgiven på Norstedts, hade med både nya romanen Veterinären och sina äldre böcker. Joel Millers vackra naturböcker går åt. Holger Thell plockade fram sambon Stina Nilsson utgivning från lite mindre.

– Jag har sålt tre böcker, rapporterade Holger Thell mot slutet av dagen och kände sig nöjd. Det är trevligt att träffa folk, komma ut och synas lite.

Mingla med andra ord. För den som känner sig osäker i sällskapskonsten erbjöd Heléne Njord-Westerling egenutgivna lilla Mingelhandboken. Som hon skrev efter att ha upptäckt att det finns många som är osäkra när det handlar om nya bekantskaper, från duktiga företagsledare till ungdomar som kan allt om mobilmingel men inte hur det går till i verkligheten.

– Den är till hundra procent tillverkad i Norrköping, sade författaren stolt: layout, tryckeri och bokbinderi.

 


Generös rådgivare. Emelie Schepp stod på scen under bokmässan.

 

– Det var Emelie Schepp som tipsade mig om bokmässan, sade Heléne Njord-Westerling. Jag är mest van vid företagsmässor. Emelie är generös med tips och råd.

Och visst är hon det Norrköpings nya kriminalfenomen. Emelie Schepp stod på stora scenen och delade med sig av goda råd och erfarenheter kring skrivande och egenutgivning.

– Om du står där i bokhandeln för att signera och ingen kommer fram så har kanske någon ändå sett dig och köper din bok vid ett annat tillfälle, sade Emelie Schepp.

För ett år sedan var hon en uppåtstigande stjärna som gav ut sin bok på eget förlag och gjorde ett hårt marknadsföringsarbete. I år har hon till sin egen överraskning kontrakt med Wahlström & Widstrand. Debuten Märkta för livet är nyutgiven i dagarna med nytt omslag, såld till flera länder och i vår kommer uppföljaren.

Deckarparet Bjurhamn/Ryderstedt presenterade också nytt, Hämndens timma utgiven hos bokmässans initiativtagares Dibbs förlags varumärke Vimla. Åke Bjurhamn var i farten under dagen, vid sitt bokbord med både deckare och poesi/bild-böckerna han gör tillsammans med Yvonne Andersson, den senaste är Jag kommer alltid hem (målningarna hänger en trappa upp på biblioteket). Dessutom deltog han i Uffe Holmertz till bokmässan återuppväcka soffsamtal Hjärnkontoret.

 


mcv. Melker Garay med en av bokmässans nysläpp.

 

En mer seriös framtoning har författaren Melker Garay. Kanske nyutgivna mcv i klassisk röd inbindning från Norlén & Slottner förlag gjorts med en liten glimt i ögat. 410 sidor fyllda med bokstäverna ”mcv”, en gestaltning av en fiktiv bok beskriven av Argentinas store författare Borges.

– Den här får man på köpet, säger Melker Garay och sticker fram ett kompendium som följer med boken.

I essän diskuterar författaren litteratur och tanke, kanon och bildning. Lättläst, tänkvärt och glimten i ögat djupnar.

I närheten står Antikvariatets Reijo Rantanen, som tagit med ett urval böcker med äldre utgivningsdatum. Också här finns en nyfikenhet på titlarna.

Några meter ifrån hittar jag Söderköpings bokhandel med bordet dignande av nu levande östgötska författare varav flera har sina egna bord i närheten.

– De säljer genom oss, förklarar bokhandlaren Louise Malmström och känner sig nöjd med dagen. Mitt på på bordet ligger en nyutgiven diktsamling med lysande rött omslag. Icke-östgöten Bruno K Öijers Och natten viskade Annabel Lee.

– Jag kunde inte låta bli, säger Louise Malmström.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSBIBLIOTEKET Linköping

20 september 2014 kl 10–16
Östergötlands bokmässa

LÄNKAR
Antikvariatet hemsida
Dibbs förlag hemsida
Emelie Schepp blogg
Melker Garay hemsida
Mingelhandboken hemsida
Stina Nilsson Facebook
Sällskapet Moas Vänner hemsida
Söderköpings bokhandel hemsida
Östergötlands bokmässa hemsida Facebook
Vikbolandet bakom Hellbrands roman reportage Kultursidan.nu 21/9 2014
Mässtema: Kvinnliga östgötska berättare reportage Kultursidan.nu 19/9 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.