• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Jobbkomedi för mellanstadiet

Mitt hjärtas okända arkiv.
Plats för dammsugardemonstration.

 

”Det kidnappade min research”

 

Varför har inte alla vuxna pengar och jobb? Under oktober spelar Ung scen öst Mitt hjärtas okända arkiv, en poetisk kontorskomedi. Målgruppen är elever på mellanstadiet som får möta Den förtvivlade, Författaren och Försäljare. Men egentligen skulle pjäsen handla om UFO:n.

– Vi har frågat vår provpublik, en fjärdeklass från Matteusskolan om det är intressant att titta på vuxnas jobb och tankar. De förstod inte frågan. För dem handlade pjäsen om människor som var intressanta att följa.

 


Kidnappad. Malin Axelsson har skrivit och regisserat.

 

Malin Axelsson är konstnärlig ledare för Ung scen öst och har både skrivit pjäsen och regisserat uppsättningen. Premiären är fredag 3 oktober och pjäsen kommer i stort sett helt och hållet att spelas på vardagar, klockan 10 och klockan 13. Som gjort för skolteater men den som är fri på dagen kan pröva att slinka in och se om det finns en ledig plats. Barnteater är spännande, rolig och har något för alla.

– Jag tänkte skriva om UFO:n (oidentifierade flygande föremål) och spenderade en månad i Arkivet för UFO-forskning här i Norrköping. Det är ett fantastiskt arkiv, en underbar plats med så mycket litteratur. Där finns uppslag till tusen pjäser, utbrister Malin Axelsson.

Det blev en pjäs om ett arkiv, men det som hände var att hon upptäckte att de flesta som arbetar på Arkivet för UFO-forskning är sysselsatta genom FAS 3. Hon lärde känna många kunniga och intressanta personer. Att de pratade jobb föll sig naturligt på en arbetsplats där personer placerats som av någon anledning inte har sin plats på den ”riktiga” arbetsmarknaden.

– Det kidnappade min research. Det är mer naturligt och intressant när det handlar om människor.

I pjäsen har hon skrivit in tre personer, den förtvivlade mannen som länge arbetat på arkivet, författaren som kommer dit och ställer frågor som kan upplevas som konstiga eller som fascinerande. Men ett tips om en film på Youtube gav ännu en karaktär till pjäsen – Försäljaren.

– Hur kan man sälja en dammsugare för 38.000 kronor? Jag blev besatt av det. Vad har säljaren för manus, frågar Malin Axelsson och fortsätter.

– Det är en otrolig skam och ångest att har köpt, kanske också att ha sålt en sådan dammsugare. Det blev en scen.

 


Författaren och Förtvivlaren, två som hamnat på arkivet.

 

Scenografiarbetet tog sin start redan när uppsättningen var på idéstadiet. Det innebär att scenografen Anna Dolata först varit inne på UFO-scener innan det landade i att pjäsen skulle handla om människor i ett arkiv. Inga problem menar hon.

– Jag jobbar med en inre dimension och en yttre, säger hon och pekar på kontorets vita värld som omges av en blänkande svart rymd. Det ger en dubbelhet.

Nu är Anna Dolata på plats för att färgmatcha några papper som skådespelarna ska ha.

Skådespelarna spelar upp en scen. Det börjar med en liten dammsugare och slutar med en stor. Malin Axelsson påpekar att de arbetat mycket med ljuden till föreställningen, spelat in olika kaffebryggare för att hitta rätt ljud. Andra ljud är pennvässare och kopiator – ”de är uppmickade”. Ett kontor – och det ska vara roligt för skolbarn?!

– Vår provpublik från Matteusskolan var jätteförtjust.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

3 – 24 oktober 2014
ELSAS HUS Linköping
5 november – 12 december 2014

Mitt hjärtas okända arkiv
Manus och regi: Malin Axelsson
Scenografi och kostym: Anna Dolata
Ljusdesign: Sofie Anderson
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Maskdesign: Anna Andersson
Prod: Ung scen öst

MEDVERKANDE
Ludwig Bertling Wiik
Stina von Sydow
Martin Waerme

LÄNKAR
UFO-arkivet hemsida
Ung scen öst hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.