• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Olika genrer samsas Under samma tak

Isbjörn.
Återbruksfällen Slaskbjörn. Linköpingskonstnären Josefin Tingvall använder blandtekniker: virkning, återbruk, växtfärgad ull.

 

Konst – konsthantverk – slöjd


Utställningen Under samma tak som ryms i Westmanhallen, Östergötlands Museum rymmer en ovanlig bredd. 270 konstnärer, konsthantverkare och hantverkare har känt sig inbjudna. Juryn fick 720 alster inom genrerna konst, konsthantverk och slöjd att välja mellan.

Det kan tänkas vara en något udda kombination. Vi som betraktare är vana vid att vara åskådare till en av dessa genrer. I salen finns allt från korsstygn till olja. Det är uppenbart att det här finns det möjlighet för unga debutanter att slå igenom. Det är det som gör denna utställning så spännande. Den visar på devisen att kan andra så kan jag.

 

 


Omväxlande utställning i Westmanhallen i Östergötlands museum.

 

Välja ut rätt konstverk påstås ändå ha varit enkelt och uppenbart. Juryn bestod av en konstnär samt representanter från Linköpings Universitet, Norrköpings konstmuseum och Östgöta Konstförening.

– Vi började med att ställa upp alla verken mot väggen i Westmansalen. Märkligt nog så var juryn enad och valet gick smärtfritt. Står man framför ett verk så blir det en konkret situation. Det ska ha en attraktionskraft och vara en fröjd för ögat. Vidare ska det vara fräscht och ge associationer. Av de som valdes ut i utställningen är 70 procent kvinnor och det gäller även inlämnade verk. Här ligger vi män i underläge, det är härligt att kvinnor kan dominera, säger Björn Gustavsson, ordförande i Östgöta Konstförening.

Ett vackert bord, smäckert i björk och valnöt finns betrakta. Utställning kan stoltsera med en del ovanliga verk som väcker uppmärksamhet. Diskussionen som uppkommer är om detta är konst?

– I Linköping har vi dock en lång tradition med hemslöjd genom Hemslöjden Östergötland. Nu har hemslöjd tagit plats i konstrummet. Förr var det uppdelat mellan konst och slöjd, menar Björn Gustavsson.

 


En kombination av olika genrer tekniker och material fungerar väl.

 

– Ja, det blir en harmonisk helhet med olika verk. Utställningsteknikerna har dock fått arbeta hårt då denna blandning av olika verk i storlek och material ställer stora krav på hur man disponerar ytorna i Westmanhallen. För övrigt är den idealisk för ett sådant här arrangemang, säger Kenneth Bjurby från Östergötlands konstförening. I denna utställning förgyller verken varandra. Ögat får vila mellan betraktandet av traditionella tavlor som vi är vana vid. Man upptäcker också nya konstverk, tekniker och material.

Sebastian Galo är både utställningstekniker vid Östergötlands Museum och konstnär. Sebastian är en av de lovande unga talanger som får chansen att visa sina verk på utställningen Under samma tak. Han berättar villigt om sitt konstnärskap. Hur han inspireras av musiken och de människor som han träffar. Sebastian har sina rötter i graffitikonsten och håller i de graffitikurser på fritidgårdarna i staden som ges av Östergötlands Museum.

– Jag målar hellre rum än människor. Mitt tema är att vi människor gör många olika val och det symboliseras av de öppna dörrar och rum som jag målar. Det är mer utmaning och känsla. Just nu experimenterar jag med ljud som konstform, säger Sebastian Galo.

 


Självporträtt. Konstnären Hans Hermansson är bosatt i Mjölby.

 

Mjölbykonstnären Hans Hermansson är sedan tidigare kanske den mest kände. Hans inledde sitt konstnärskap på 1950-talet vid 22 års ålder. Nu har han en lång sommar bakom sig då han gjort uppehåll i sitt måleri. Och laddat för det självporträtt som finns med på utställningen.

– Vanligtvis brukar jag använda starkare färger i mina målningar men de återhållsamma färgerna speglar mitt avbrott i måleriet. Att vara konstnär får inte bli ett rutinjobb. Då kan man bli skomakare. Som konstnär måste man vara ödmjuk och hela tiden lära sig nya tekniker och ha något inom sig som man vill uttrycka, berättar Hans Hermansson.

Frida Berntsson använder korsstygn. Hon vill lyfta fram det kvinnliga hantverket som i många generationer förstärkt kvinnorollen till att hålla sig i inom hemmet och handarbeta. Mycket väl medveten om och inspirerad av traditionella former, utvecklar och omvandlar hon dem på sitt eget särpräglade sätt. Hon vill utmana genom att använda dessa kvinnliga hanverksmetoder för att de länge varit förbisedda och lågt värderade i samhället.

– Det finns många förutfattade meningar om kvinnligt uttryckssätt i konsten, att broderier och korsstygn skulle vara mindre värt i konstsammanhang. Korsstygn bildar unika mönster och de ger lätt associationer vilket förstärker verkets helhet, berättar Frida Berntsson.

 


Käften. Karolina Messner snidar i lind.

 

Starka pigment gör jobbet. Genom att använda gouachefärger lyckas Christofer få till en laddad stämning i målningen. Färgerna är matta men ändå så lysande. En dag gick han vilse i en dimma och som i en dröm dök en kvinna upp och rekommenderade honom att använda just gouachefärger. Det är de starka och täta pigmenten som gör färgerna så lysande även om de är matta.

– Jag vill få till en atmosfär i målningen och använder mycket symboler. Oftast vet jag inte hur målningen ska bli när den är färdig. Färgerna får göra jobbet, avslutar Christofer Dahlby.

Under samma tak är en spännande utställning för att den mixar det bästa av det mesta. Här kan alla hitta något som berör eller bara ger upphov till ett skratt.

Text och foto: Per Oddman

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ÖSTERGÖTLANDS MUSEUM Linköping

28 september 2014 – 11 januari 2015
Under samma tak

Jurybedömd salong med konst, konsthantverk och slöjd
Prod: Östergötlands museum i samarbete med Östgöta Konstförening, Skådebanan och Hemslöjden i Östergötland

LÄNKAR
Östergötlands Museum hemsida Facebook
Streetexpressions ute och inne på NP33 reportage Kultursidan.nu 30/10 2013
Broderi och collage på Galleri Kronan reportage Kultursidan.nu 19/10 2013

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.