• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Scenkonstens stora utbudsdag

Pygméteatern bär.
Teatervardag. Att bära, att lasta i och ur bilar och att köra. Pygméteatern spelade på ScenGalej, utbudsdagen för barn- och ungdomsteater i Östergötland.

 

”Vi får spela för och möta köparna”

 

Teater och annan scenkonst är att bära, att lasta i och ur bilar och att köra, många mil för en kort stund på scenen. Onsdagen var trafiken tät inne på kvarteret Hallarnas gård. ScenGalej heter utbudsdagen där skolor och bibliotek kan välja bland dans-, musik- och teaterföreställningar, som sedan går på turné i länet.

– Utbudsdagar är det bästa som finns för oss grupper, vi får visa hela föreställningar och möta dem som köper, säger Michael Koitzsch från Pygméteatern. Annars håller kulturbranschen på att tas över av IT-konsulter med utbudsportaler och filmer. Våra producenter har inte samma personliga kontakt längre.

 


Dockteater. En häxas dagbok.

 

Han och kollegan Åsa Nelson har kört fram sin vita skåpvagn till lastbryggan. Dagen före var de i Hässleholm, nu längtar de hem till Stockholm. Nöjda är de efter morgonens föreställning av En häxas dagbok. Den spelas för barn mellan 5 och 10 år men den här gången var det mest bara vuxna i publiken.

– Det var jättebra respons, tycker Åsa Nelson och lyfter tillsammans med kollegan in en tung svart låda i den vita bilen.

– Det var fyra barn i publiken, två av dem kom fram direkt efteråt och visade sin entusiasm, fortsätter Michael Koitzsch. Det är bra för inköparna att se barnens respons.

ScenGalej arrangeras av Riksteatern Östergötland, Östgötamusiken och kulturförvaltningarna i Norrköpings, Linköpings och Motalas kommuner. Östsam är med genom Dans i Öst. Och sedan många år är det scenerna inne på Teater Bråddgatan 34 och Dynamo som tas i bruk. I år är även Kulturhuset med som resurs; till kaffeminglet där ännu fler grupper berättar om sig själva och sina föreställningar och Skapande skola-projekt hittar deltagarna tack vare ”kaffepet” där kaffekoppar hänger på rad tvärs över gården.

 


Dags för en ny föreställning. en hel klass passerar riksteaterkonsulten Ulf Thörn.

 

Uppslutningen är stor. 17 föreställningar förra året har växt till 18. 200 personer har anmält sig från minst 80 förskolor, skolor och bibliotek runt om i länet. Och de som kommer ska se mycket teater, kanske tre föreställningar eller mer. Gärna hela dagen.

– Det är tre eller fyra föreställningar som startar parallellt, förklarar Katariina Matthiesen från Östgötamusiken. Vi har sett till att det inte ska krocka åldersmässigt.

Barnen ska vara med och bestämma över vilka föreställningar som ska spelas på deras skolor. De kan vara en hel skolklass. Eller en mindre grupp från en förskola. Lo Gruffman är åtta år och kommer tillsammans med mormor Gun Nyberg Wahl. De går gärna på teater tillsammans. Nyligen såg de Sound of Music – ”den var jättebra” på Östgötateatern. Lo har redan sett Super-Verklo med Teater Pelikanen – ”den var ganska bra”.

– Vi ska se Operaimprovisatörerna och sedan ska vi se dansföreställningen Faunan och jag, berättar mormor.

Lo har Tomten med sig, en docka hon gjort i skolan och som sitter på hennes knä.

 


Lo Gruffman, med Tomten i knät, och mormor Gun Nyberg Wahl besöker ScenGalej.

 

Kenneth Höglind från Musikteater Gulasch passar på att se barnteater. Det är förstås viktigt att se hur andra arbetar, träffa kolleger och prata. Han har sett Ung scen Östs Mitt hjärtas okända arkiv, Teater Fenix Kom och se: Esters varieté och väntar på att Super-Verklo ska börja. Men någon egen föreställning har Gulasch inte med på årets ScenGalej. De turnerar intensivt i höst men planerar redan inför nästa år.

För att få vara med på ScenGalej ska grupperna nämligen ha något nytt att visa upp, och de måste vara professionella. Dans i Öst stöttar dansgrupperna, Minna Krook som är stor på dansteater för de yngsta är här, men också lokala Sophia Örnell & Anna Holmkvist Fridh som presenterar Jag var här (Dansmatte).

Östgötamusiken har inte bara tre egna föreställningar att visa upp. De köper också in musikföreställningar som de sedan erbjuder under sitt paraply.

– Jag åker runt på andra utbudsdagar och fyller på med musikföreställningar som passar för våra åldersbehov, säger Katariina Matthiesen.

ScenGalej varar hela dagen ända till kväll. Till sist visas Utan maskinen är vi intet, ett samarbete mellan poeten Bob Hanson och Östgötamusiken.

– Med nyskriven musik av Sven Hagvill i samarbete med Bob Hansson. Det är så häftigt, när orden och musiken går ihop, säger Katariina Matthiesen.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Pygméteatern, Minna Krook och Östgötamusiken

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Årstiderna med Cusellkvintetten

KVARTERET HALLARNA Norrköping

8 oktober 2014
ScenGalej

Utbudsdag

LÄNKAR
Pygméteatern hemsida
ScenGalej hemsida

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.